Sök i amerikanska tidningsklipp!

Gör som Ellesiv Fransson och Ingemar Lundström som hittade ledtrådar om sin försvunna faster i Amerika (Släkthistoria nr 2/2015). Leta i amerikanska tidningsklipp!

Gör som Ellesiv Fransson och Ingemar Lundström som hittade ledtrådar om sin försvunna faster i Amerika (Släkthistoria nr 2/2015). Leta i amerikanska tidningsklipp!

De digitaliserade historiska amerikanska tidningarna innehåller mycket matnyttigt för släktforskaren. Det finns stora mängder tidningssidor på nätet, gratis eller mot en abonnemangsavgift.

Tänk bara på att de flesta sajter som erbjuder ett gratis provabonnemang sedan automatiskt drar en månadsavgift, tills du säger upp det. En annan varning är också på sin plats: man blir lätt sittande i timmar!

✔ På gratissajten chroniclingamerica.loc.gov kan du söka på namn, nyckelord, stat och år. Du kan också läsa och bläddra i hela nummer av tidningarna. Här finns närmare nio miljoner tidningssidor från hela USA, från 1836 till 1922.

✔ Det finns också flera lokala gratissajter med massor av sökbara sidor. Ett exempel är cdnc.ucr.edu/cgi-bin/cdnc med tidningar från Kalifornien, bland annat den svenskspråkiga Vestkusten. Googlesök på till exempel ”historical newspapers online free” så hittar du många andra exempel.

✔ På många sajter tecknar du betal-abonnemang och får tillgång till mängder av digitaliserade och sökbara tidningar. Några exempel är:

www.genealogybank.com

www.ancestry.se

www.newspapers.com

www.newspaperarchive.com

● Snart kan du söka även i de svenskamerikanska historiska tidningarna! Närmare sexhundra svenskspråkiga tidningar startades över hela USA under de stora emigrantåren. I ett projekt har Kungliga biblioteket, i samarbete med Minnesota Historical Society, Swenson Swedish Immigrant Research Center och American Swedish Institute, digitaliserat 300 000 sidor från 25 svenska tidningar från hela USA, från 1856 till och med 1922.

Exempel på tidningar som ingår i projektet är Vestkusten, som utgavs i San Francisco, Svenska Tribunen, från Chicago, Svenska Folkets Tidning, Minneapolis, och Nordstjernan, som var den ledande svenskamerikanska tidningen på östkusten. Tidningarna blir helt sökbara och tjänsten är gratis. Publiceringen är planerad till 22 september 2016.