Lever min utvandrade moster?

Jag önskar få reda på vad som hänt min moster Greta Olson. Hon föddes 1905 i Lysekil men senast kända adress är 205 Cocheco Park Apts Dover, NH 03820-3341.

FRÅGA Jag har/hade en moster i USA vars senast kända adress är 205 Cocheco Park Apts Dover, NH 03820-3341. Hon ska vara född 1905 och hette Greta Olson som gift. Hon föddes i Lysekil och hette då Greta Högström. År 2003 sökte jag på henne i USA och fick då fram adressen Pierce LK Hillsboro NH 03244, och ett telefonnummer som ingen svarade på. Jag önskar få reda på vad som hänt henne och om hon lever.

SVAR Genom White pages (www.whitepages.com) hittas adress till dels ”Greta Mrs Olson” i Hillsboro och dels till ”Greta Olson, 99+ years old” i Hampton i samma delstat, New Hampshire, när man söker på namnet Greta Olson i den delstaten.

Amerikanska adressuppgifter på nätet är ofta eftersläpande. Även personer som avlidit på senare år kommer med. För samma person finns inte sällan även tidigare adresser, utan förhandsinformation om vilken som är den senaste. Ännu fler bostadsorter för vad som sannolikt är samma person framkommer på US Search.

Jag hittar ingen Greta Högström i Lysekils församlings födelsebok för 1905. Däremot föddes Anna Greta Johanna Högström den 16 juni 1907 i Lysekil som dotter till bryggaren Emil Botvid Högström och hans hustru Jenny Martina, född Olsson. En Greta Olson med det födelsedatumet och med senaste adress i Hampton avled den 18 juni 2002 enligt det amerikanska socialförsäkringssystemets register över avlidna. I det hittas personer som avlidit från 1936 och framåt och haft en socialförsäkring. Under de senaste decennierna är det 93-96 procent av USA:s befolkning.

www.rootsweb.ancestry.com/obituaryRegistret är sökbart från en rad olika sajter som är listade vid uppslagsordet Social Security Death Index på engelskspråkiga Wikipedia (en.wikipedia.org). Nämnda Greta som avled 2002 kan knappast vara någon annan än din moster. I ett kortfattat register över dödsrunor är nämligen medtaget att en dödsruna över Greta (Hagstrom) Olson, 95, publicerats i Foster’s Daily Democrat den 20 juni 2002 och att i den nämns att hon kommit från Sverige till Dover, New Hampshire (Obituary Daily Times, ).