Följ USA-emigranterna

Över en miljon svenskar emigrerade till USA. Här är några länktips för att hitta dem och deras ättlingar.

Över en miljon svenskar emigrerade till USA. Här är några länktips för att hitta dem och deras ättlingar.

I nummer 2 2014 av Släkthistoria skriver vi om USA-emigrationen från 1850 och framåt. Det finns mycket information att hitta på nätet.

Första tecknen på en förestående emigration är anteckningarna i de svenska kyrkböckerna. De förvaras på landsarkiven men kan nås på nätet. På SVAR och Ancestry finns också passagerarlistor i svenska hamnstäder:

Riksarkivets SVAR: www.svar.ra.se

Arkiv Digital: www.arkivdigital.se

Ancestry/Genline: www.ancestry.se eller www.ancestry.com

Ancestry, FamilySearch och My Heritage är sajter som samlar allt mer material över emigranterna. Här finns i olika utsträckning passagerarlistor, US Census (amerikanska folkräkningar), USA:s Social Security Death Index med mera:

www.ancestry.se eller www.ancestry.com

[www.familysearch.org](http://www.familysearch.org)

www.myheritage.se

På Emiweb läggs ut källmaterial och register, bland annat register över emigranter och immigranter ur svenska kyrkböcker fram till 1930 och SCB:s förteckningar över emigranter och immigranter fram till 1940. Även danskt och norskt material.

www.emiweb.eu

Amerikanska gravar finns på:

www.findagrave.com

[www.billiongraves.com](http://www.billiongraves.com)

Läs också:
Utvandringen

Utvandrarna till Amerika lämnade spår efter sig före avresan, under resan och under sitt liv i det främmande landet. Vi berättar hur du hittar och följer dem.

Utvandringen

Jag önskar få reda på vad som hänt min moster Greta Olson. Hon föddes 1905 i Lysekil men senast kända adress är 205 Cocheco Park Apts Dover, NH 03820-3341.

Utvandringen

Sökandet efter utvandrare börjar i Sverige. Att granska kyrkböckerna är steg ett.