Amerikanska tidningar avslöjade Alvas öde
Ellesiv Fransson och Ingemar Lundström har alltid hört ryktet att deras faster Alva blev dödad av sin man i Amerika. Ingen har känt till hur eller var, och den amerikanska folkbokföringen ger inga svar. Men det visade sig finnas ett annat sätt att lösa gåtan.
Hon ser mer stursk än lycklig ut på sitt amerikanska bröllopsfoto från 1910. Den målmedvetna Alva Lundström från Bäckebo i Småland hade just blivit fru till Halvor Christianson från Aberdeen i Illinois. Tillsammans skulle hon och Halvor bygga sig en ny framtid i ett nytt land.
När fotografiet nådde föräldrarna hemma i Småland hade problemen redan börjat. Alva var 25 år och hade bott och arbetat i Amerika några år. Hon och tre av hennes bröder hade lämnat Småland för att skapa sig nya möjligheter i det stora landet i väster.
Träffade Halvor
Så träffade hon norrmannen Halvor, de ville dra vidare tillsammans, och hade stora planer. Vännerna oroade sig lite, den där Halvor var inte riktigt vad man önskat Alva. Väninnan Alida, som också hade utvandrat från Bäckebo, skrev till Alvas föräldrar och berättade hur hon hade varnat Alva för att ge sig iväg med Halvor ut i ödemarken.
Men inte hade Alva lyssnat på det! Hon litade på sina ärvda talanger för att arbeta, hade hon sagt, och någon gammal ”överleva” som Alida tänkte hon då verkligen inte bli.
De nygifta begav sig till nybyggarstaden Dale i South Dakota. Här fick man land i stort sett gratis, eftersom staten ville ha området bebott och brukat. Men livet blev inte vad de tänkt sig. Jorden var mager och torkan svår, livet var hårt och vännerna långt borta.
Bröderna fick dödsbudet
Vad var det som sedan hände? Ett och ett halvt år senare var Alva död. Bröderna fick dödsbudet först, så småningom även föräldrarna hemma i Småland. Hon glömdes aldrig bort. Men redan efter en generation var minnet av vad som egentligen hände Alva borta.
Varken brödernas efterlevande i USA eller släkten hemma i Sverige visste hur eller var hon dött eller var hon var begraven. Men historien gick bland dem att det var Halvor som mördat henne.
Hundra år efter Alvas död ville några av hennes nutida släktingar i Sverige ta reda på vad som hände. Men söker man efter Alvas öde i de amerikanska folkbokföringsuppgifterna går man bet. Det var kanske inte så noga med registreringen i nybyggarområdena.
Guldgruva för släktforskare
Det finns emellertid en källa där man kan hitta oväntat mycket information om svenska invandrare. Det är de digitaliserade amerikanska historiska dagstidningarna, en guldgruva för släktforskaren. De lokala tidningarna skrev om det mesta som hände i staden eller trakten, som små privata middagar eller vilka som rest bort för att hälsa på släktingar i grannstaden.
I tidningarna från Aberdeen år 1910 hittar vi flera små notiser om Alva, till exempel när Miss Alva Lundström var tillbaka i staden efter ett besök hos vänner på annan ort. Vigseln mellan Halvor och Alva fick en längre notis. Alva arbetade på ett turkiskt bad, och chefen, som också höll i bröllopsmiddagen, ville gärna att hon stannade kvar även som gift, skrev tidningen.
Varit deprimerad
En sökning på året 1912, då Alva dog, ger Halvors namn spännande träffar. I februari 1912 hittar man nyhetsartiklar i tidningar från både South Dakota och Illinois. Alva har, enligt Halvor, skjutit sig själv till döds med hans pistol, meddelas det. Hon hade varit deprimerad en tid, och Halvor anklagar sig själv för att ha lämnat henne ensam inne några minuter.
Men Alvas bröder trodde inte på den historien. De vände sig till sheriffen i Rockford, där de bodde, och berättade om sina misstankar. I tidningarna kan vi läsa om alla detaljer i deras version av vad som troligen hänt.
Alva och Halvor hade den senaste tiden mest grälat och farit ut hårt mot varandra. En av bröderna hade nyligen gjort ett längre besök hos dem i nybyggarstaden och både hört och sett prov på Halvors häftiga humör. Nej, inte hade Alva skjutit sig själv i en depression, det var de säkra på. Och hade det inte också varit stora problem för Halvor att få tillstånd att begrava Alva? Bröderna uppmanade sheriffen meddela deras misstankar till sheriffen i Dale i South Dakota, skriver tidningen.
Vad sheriffen i Dale gjorde åt saken, vet vi tyvärr inte. Troligen antog han Halvors version av vad som hänt, för några ytterligare skriverier om händelsen går inte att finna.
Flyttade till Kanada
Halvor drog vidare strax efter Alvas död. Han levde en tid i Kanada, och återvände sedan till USA. I slutet av 1920-talet ansökte han om amerikanskt medborgarskap och uppgav sig då som änkling efter Alva, född Lundström. Han dog först på 1960-talet, och han gifte aldrig om sig.
Alvas brorsbarn vet nu i alla fall hur hon dog, och var.
Publicerad i Släkthistoria 2/2015
Fakta: Källor till amerikanska tidningar
För släktforskaren som vill hitta tidningsuppgifter om anförvanter som utvandrat till USA är Svensk-amerikanska tidningar ett bra ställe att börja på. Det är ett samarbete mellan bland annat Kungliga Biblioteket och Minnesota Historical Society där 300.000 tidningssidor ur 25 svenska tidningar från hela USA digitaliserats och gjorts sökbara. Arkivet spänner över åren 1856 till 1922.
Andra källor är:
Chronicling America. En del av Library of Congress där det finns närmare nio miljoner tidningssidor digitaliserade från åren 1836–1922.
California Digital Newspaper Collection. En av flera lokala databaser med tidningssidor. Den svenska Vestkusten hittar du här.
Det finns flera andra databaser som tillhandahåller digitaliserade tidningssidor, en del är gratis och andra kräver ett abonnemang. Två exempel är Newspapers.com och Newspaper Archive.
Publicerad i Släkthistoria 2/2015