20 svenska platser i USA

I USA finns över tusen ort- och platsnamn med svenskt ursprung. Ibland är det en person som en plats har uppkallats efter, andra gånger en redan befintlig ort i Sverige. Namnen betyder mycket för att påminna om den svenska invandringens historia.

Restaurang Swedish inn i Lindstrom, Minnesota.

© Eva Tedesjö/DN/TT

Många svenska immigranter har gett namn åt orter och platser i USA. Här är 20 av dem.

Visste du att det i USA finns nio orter med namnet Stockholm, fyra Falun, lika många Uppsala, och ett Göteborg?! Utöver det finns det ett tusental andra orter i Nordamerika som bär namn efter svenska immigranter. Att titta på kartan blir som en liten historisk exposé i sig – varje ort med svenskt namn berättar något om människor som tog steget och gav sig av till det stora landet i väster för att börja ett nytt liv, eller om deras ättlingar.

Den delstat i USA med flest svenska ort- och platsnamn – över tvåhundra – är, kanske föga överraskande, Minnesota, där så många svenskar slog sig ner. Tittar man på hela USA finns det orter med svenska namn i 41 av delstaterna.

Här kommer tjugo platser där svenskar satt namn på kartan i USA!

1. Lindstrom, Minnesota

Nordost om Minneapolis/St Paul ligger denna Svensk-amerikas kanske mest kända ort – berömd för att den är centrum i området Chisago Lakes där Vilhelm Mobergs utvandrarsvit utspelar sig.

Platsen har fått namn efter Daniel Lindström (1825–1904) från Hassela i Hälsingland som flyttade till trakten cirka 1850, ungefär samtidigt som när familjen Nilsson i Mobergs berömda bok anländer till det sjörika området som då kallades Ki Chi Saga. I staden står Karl Oskar och Kristina för övrigt staty.

2. Govalle, Texas

Denna stadsdel i Austin, huvudstad i Texas, bär ett av de allra mest excentriska svenska platsnamnen i USA. Hit kom smålänningen S M Swenson från Barkeryd år 1850 och grundade en stor boskapsranch.

Swenson lockade tusentals svenska emigranter att bosätta sig kring Austin. Namnet Govalle tros komma från en dåtida svensk benämning för bra betesmark: god vall.

Kopia av ett hus som byggdes av de första nybyggarna i Gothenburg Nebraska.

© Don Smetzer/Alamy/IBL

3. Gothenburg, Nebraska

Predikanten Olof Bergström (1841–1910) från Bjuråker i Hälsingland grundade 1882 världens andra Göteborg vid Union Pacific-järnvägen mellan Omaha och Denver. Den ursprungliga staden omfattade endast åtta kvarter (fyra gånger två).

Bergström reste flera gånger tillbaka till Sverige för att locka folk till Nebraskas vidder. Han var länge något av kung av Gothenburg, men hans lycka vände och han dog utfattig och alkoholiserad på ett sjabbigt hotell i Tennessee.

Den före detta smedjan och vagnsbutiken på huvudgatan i Lindsborg i Kansas är idag ett kafé.

© Butch Martin/Alamy/IBL

4. Lindsborg, Kansas

Detta är en av Svensk-amerikas mest kända platser, på prärien i Kansas. Den sägs ha fått sitt namn på grund av att så många av de tidiga svenska familjerna i området hette något som började på Lind- (till exempel Lindgren och Lindell).

Området började befolkas av svenskar 1868–69 och många av invånarna var värmlänningar. Däremot var det en dalkarl, bankdirektören John A Svenson (1850–1922), som 1879 blev staden Lindsborgs förste borgmästare.

Sommarstugeområdet Sveadal.

© Sveadal.org

5. Sveadal, Kalifornien

I de kaliforniska kustbergen, strax söder om San Jose, ligger sommarstugeområdet och semesteranläggningen Sveadal som invigdes 1927 av kronprins Gustav Adolf. Sedan nittio år är detta en samlingsplats för San Franciscos svenskar och svenskättlingar och inte minst känt för sitt midsommarfirande.

6. Sweeden, Kentucky

I denna ”hillbillybygd”, mittemellan Nashville och Louisville, bosatte sig familjen Erlandson med rötter i Skara i början av 1880-talet och de fick privilegiet att namnge traktens postkontor som inrättades 1892.

Det hette först ”Sweden”. Men amerikanska postverket upptäckte snart att det inte var bra att ha en by som hette exakt likadant som ett land och därför ändrades stavningen av byn i Kentucky till Sweeden, år 1894. Sweeden hade 171 invånare år 2010.

Välkomnande skylt i Karlstad – "Nordens älghuvudstad".

7. Karlstad, Minnesota

Denna ort är inte uppkallad efter solstaden i Värmland utan efter inflyttaren Karl August Karlsson (1854–1933) från Stora Malm utanför Katrineholm. Karlstad MN är en liten stad (grundad 1904) i obygden som ännu hyllar sitt svenska arv, med bland annat restaurangen Nordhem.

Hallandale beach - nästan som Tylösand.

8. Hallandale, Florida

Stad mitt mellan Fort Lauderdale och Miami på Floridas Atlantkust som fått sitt namn efter pastorn och emigrationsagenten Bengt Magnus Johansson Halland (1837–1902) från Drängsered som grundade en större svenskkoloni i Iowa.

År 1900 bodde sju svenska, tre engelska och två afroamerikanska familjer i Hallandale, som blev stad 1927. Idag har Hallandale nästan 40 000 invånare och staden hottade 1999 upp sitt namn till Hallandale Beach.

9. Calmar, Iowa

Calmar är ett av de äldre svenskklingande ortnamnen i Nordamerika. De första svenskarna kom till trakten 1854 – bohusläningen J P Landin (1827–92) och smålänningen Alfred Clark. De hade utan framgång letat guld i Kalifornien.

Svenskarna öppnade lanthandel som 1855 även blev postkontor och vips var den lilla platsen, som senare blev en liten stad, döpt till Calmar, efter Alfred Clarks födelsestad.

10. Westmanland, Maine

Kolonin ”New Sweden” byggdes upp av svenskar som lockats till Maine av W W Thomas, USA:s konsul i Göteborg på 1860-talet. Han ledde personligen de 51 första svenska kolonisterna under de första åren. Orten Westmanland grundades 1879.

Trinity Church i Swedesboro.

© Mark Summerfield/Alamy/IBL

11. Swedesboro, New Jersey

En av byarna som grundades i ”Nya Sverige”, en svensk koloni i Nordamerika på 1600-talet. 1784 invigdes en svensk kyrka som ännu finns kvar – den siste från Sverige utsände prästen var Nils Collin (1746–1831) från Funbo i Uppland.

Efter hans tid predikades det inte längre på svenska i kyrkan. Den lilla staden hette först Raccoon men 1765 ändrades namnet till Sveaborg. Senare skulle den engelska formen av namnet, Swedesboro, bli det som gällde.

I den svenska kyrkan i Ryssby anordnas gudstjänster vid högtider.

© University of Colorado

12. Ryssby, Colorado

Den första svenska bosättningen i Colorado grundades av några smålänningar år 1872.
Tre av familjerna var från Ryssby. Fler smålänningar och även andra svenskar följde efter och svenskarna var inledningsvis den dominerande folkgruppen i trakten, så det var naturligt att ge platsen ett svenskt namn.

En kyrka byggdes 1881 men den svenska församlingen upphörde redan 1914 då de flesta svenskar flyttat in till Denver och andra städer i närheten. Dock finns kyrkan kvar och under advent och vid midsommar anordnas gudstjänster.

13. Thorsby, Alabama

Prästen Johan Emil Hedberg (1859–1935), född i Lekvattnet i Värmland, föreslog att orten i den amerikanska södern, där han på 1890-talet var en av de första bosättarna, skulle uppkallas efter Torsby i Fryksdalen. De svenskar som flyttade hit hade tidigare bott längre norrut i USA. Varje höst firas Thorsby Swedish Festival i staden som numera har cirka tvåtusen invånare.

14. Stockholm, Wisconsin

USA:s äldsta Stockholm grundades på 1850-talet av Erik Peterson (1822–87) från Bjurtjärn i Värmland (kallad Kung Erik) och staden ligger vackert i Mississippis dalgång.

Stockholm WI var som störst kring 1880 med 280 invånare – de flesta som bodde här var värmlänningar från Bjurtjärn och Karlskoga. Idag bor blott 66 personer på orten som trots sin litenhet gör ett överraskande livaktigt intryck.

Namnet Wausa är en sammanslagning av Wasa och USA.

15. Wausa, Nebraska

Ett lite roligt svensk-amerikanskt namn har denna lilla småstad på prärien i Nebraska. De första svenskarna anlände till området 1882, och 1884 fick den nya lilla staden namnet Vasa, efter kung Gustav Vasa av Sverige. Namnet ändrades av någon anledning, då järnvägen kom till byn 1890, till Wausa, en kombination av namnen Wasa och USA.

Staden och omgivningen dominerades helt av svenskättlingar fram till mitten av 1900-talet och fortfarande slår Wausa vakt om sitt svenska arv.

16. Hammond, Louisiana

Föga svenskklingande på ytan men Peter Hammond som grundade staden, cirka 75 kilometer norr om New Orleans, och gav den sitt namn var född 1798 i Hammerdal, Jämtland, enligt uppgift med ursprungligt efternamn Hammander.

Peter Hammond var äventyrare och sjöman som kring 1818 rymde från sitt skepp i New Orleans och bosatte sig strax norr om den stora Pontchartrain-lagunen, en plats som så småningom växte ut till dagens Hammond med cirka 20 000 invånare. Peter Hammond dog 1870.

Flygvapenbasen Malmstrom.

© Genuinemontana.com

17. Malmstrom AFB

En flygvapenbas som är en hel liten stad innanför grindarna. Den hette inledningsvis Great Falls Air Force Base men döptes 1955 om till Malmstrom Air Force Base efter den året innan omkomne översten Einar Axel Malmstrom.

Denne var född i Chicago 1907 och son till Hanna och Per O Malmström från Träne respektive Vä socknar i Skåne. E A Malmstrom var hjälte från andra världskriget men satt fängslad i Tyskland under krigets sista år.

18. Carlsborg, Washington

Byn som ligger vid foten av det 2 400 meter höga berget Mount Olympus, väster om storstaden Seattle, har fått sitt namn efter Carl (Charles) Erickson (1852–1937) från Hudene i Västergötland.

Erickson byggde upp ett stort sågverk på platsen kring förrförra sekelskiftet, men han
var framförallt verksam som byggnads­entreprenör med mera i Seattle.

19. New Upsala, Florida

De första apelsinodlarna i Florida var faktiskt svenskar. Bland de första fanns politikersonen Vilhelm Henschen från Uppsala, som i början av 1870-talet kom till sumpmarkerna mellan Daytona Beach och Orlando. Han gav platsen (idag en del av den större staden Sanford) namn efter sin hemstad.

20. Olsonville, South Dakota

Detta är en pytteliten by, idag något av en "ghost town" på indianreservatet Rosebuds territorium, där skåningen Nils Rudolph Olson (född 1900) år 1938 grundade en lanthandel och bensinstation i ett ödsligt prärieområde. Platsen fick officiellt namnet Olsonville år 1951.