Världens största släktträd

Med 13 miljoner individer fördelade på elva generationer har Geni.com skapat världens största släktträd. Syftet med trädet är att kunna använda det i vetenskapliga studier.

Världens största släktträd: världsträdet från geni.com.

Ett utsnitt ur världsträdet som visar 6 000 människor (gröna) över sju generationer, hämtade från privata släktträd. Giftemål representeras av rött.

© My heritage/Columbia University

Geni.com är en kommersiell tjänst för släktforskare, baserad i USA, men sedan några år ägd av israeliska MyHeritage.

Med hjälp av 86 miljoner medlemmars privata släktträd på sajten har forskare lyckats sätta ihop ett stort gemensamt träd. Det innehåller 13 miljoner människor och går i genomsnitt elva generationer bakåt i tiden. Syftet är att kunna bedriva vetenskapliga studier.

Ansvarig är Yaniv Erlich som är verksam vid Columbia University i New York och vetenskaplig chef för släktforskningsföretaget MyHeritage i Israel. Medarbetarna kommer bland annat från Harvard och MIT i Massachusetts, och tekniska universitetet Technion i Haifa, Israel.

Kvinnor flyttar oftare än män

Redan nu har de publicerat en artikel i tidskriften Science om hur män och kvinnor flyttat under århundradena.

Det visar sig att under de senaste 300 åren har kvinnor i genomsnitt flyttat mer än män. Men när männen väl rörde på sig, flyttade de längre sträckor – som mellan olika länder. Forskarna har också sammanställt uppgifter om genernas betydelse för ett långt liv, hur långt bort man hittat sin äktenskapspartner och om hur vanligt det var att gifta sig med släktingar i olika tider.

Publicerad i Släkthistoria 5/2018