Ta hjälp av matchningar för ett fylligare släktträd!
Ibland kan man behöva hjälp med sin släktforskning, eller låta någon annan göra jobbet. Med algoritmer och datorkraft går det nämligen att ta genvägar till ett fylligare släktträd. Släktforskningsföretagens matchningsfunktioner kan vara en stor hjälp – men det gäller att vara källkritisk.
Oavsett om man är ny släktforskare eller hållit på ett tag så finns alltid ett sug efter mer. Mer som i att hitta personliga berättelser och fotografier, få kontakt med levande släktingar och att lyckas ta sig bakåt ytterligare en generation i släktträdet.
När man kommit en bit och hunnit lägga in alla uppgifterna i ett släktforskningsprogram finns ett enkelt sätt att få just mer. Genom att ladda upp sin släktdatabas på olika webbplatser så jämförs uppgifterna och kopplas ihop med de som andra släktforskare laddat upp. Matchningar kan vara en guldgruva för den som har lite tur.
Matchningar innebär att en programvara jämför personuppgifter i ditt släktträd mot de som finns i andra släktträd och meddelar dig om detta. Vanligtvis kan man själv göra sökningar i andras träd, men det praktiska med detta är att sökandet efter potentiella träffar sker automatiskt och kontinuerligt.
Ju mer info, desto sannolikare träffar
Hur sannolika träffarna är beror ofta på hur mycket information som du och andra forskare har lämnat, såsom fullständiga namn, platser och födelse- och dödsuppgifter. Ju mer som finns angivet, desto troligare blir även matchningarna.
Matchningarna kan sedan hanteras på olika sätt beroende på vilket program man använder. Särskilda granskningsverktyg används för att man enkelt ska kunna se om de matchande uppgifterna överensstämmer med de egna.
FÅ FLER FORSKARTIPS I SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV!
När man hittat något som är relevant kan man sedan välja att lägga till den nya informationen i sitt eget släktträd. Det kan vara alltifrån ett namn, ett datum eller en plats till hela släktgrenar som man saknar.
Via matchningarna kan man sedan också gå vidare in i andras släktträd och se vad som finns angivet där. Har man tur hittar man levnadsbeskrivningar och bilder som man själv inte har.
Kräver abonnemang
Matchningstekniken tillhandahålls i första hand av stora, utländska företag specialiserade på släktforskning. Användningen är sällan gratis, utan kräver ett abonnemang som kostar pengar. Olika abonnemang och betaltjänster ger tillgång till olika mycket information och sökfunktioner.Många är skeptiska till att använda sig av dessa kommersiella aktörer. Det kan finnas flera anledningar till det, till exempel att kundservicen upplevs vara sämre än hos svenska företag.
I första hand gäller också betalning med kort. Vissa abonnemang går att testa gratis under en kort period, men redan i samband med registreringen så måste kortuppgifterna ofta skrivas in. Så fort prövotiden gått ut dras pengar från kontot om abonnemanget inte är uppsagt.
Se matchningar som nya ledtrådar
De som lägger upp sina släktträd på nätet har olika ambitioner och mål. Även de som källkritiskt granskar uppgifter gör ibland felaktiga antaganden. Det största problemet är inte att det finns fel i vissa släktträd, utan att många kopierar vidare till sitt eget träd utan att kontrollera uppgifterna först.
I min egen forskning har jag haft stor användning av dessa tjänster. Matchningar är ett perfekt hjälpmedel om de används på rätt sätt. De är inte en sanning. De är en vägledning, en knuff i rätt, eller fel, riktning. Med hjälp av matchningar kan man hitta nya ledtrådar i sitt letande och komma vidare på svåra grenar.
Med matchningar kan man också granska att uppgifterna man lagt in stämmer överens med det som andra släktforskare hittat om samma personer. Och man kan bli hittad – av såväl nära som avlägsna släktingar.
Här nedan presenterar vi några av de större aktörerna.
Publicerad i Släkthistoria 7/2017
Ancestry – gröna löven är enkla att granska
Många är bekanta med det amerikanska släktforskningsföretaget Ancestry. Deras hemsida finns på flera olika språk och innehåller arkivmaterial från hela världen.
Du kan skapa ett konto gratis och bli medlem, men för att få tillgång till det mesta behöver du ett abonnemang, vilket betalas per månad eller år. Oavsett om du betalar eller inte har du möjlighet att ladda upp ditt släktträd. Detta görs enklast med hjälp av en GEDCOM-fil, som du extraherar från ditt släktforskningsprogram. Det finns inga begränsningar för hur många personer du kan ha i trädet. Möjlighet finns också att bygga släktträdet direkt på Ancestrys hemsida.
I Ancestry kallas matchningarna för tips och visas i form av gröna löv. Tipsen innehåller matchande uppgifter i de olika databaserna och släktträden hos Ancestry. Som icke-betalande medlem kan du se dina matchningar, men inte granska dem och hantera dem. Du kan dock se vilka personer som matchningarna avser och vilka databaser och släktträd de matchar mot.
De gröna löven finns på flera platser på webbplatsen. Med jämna mellanrum kommer nya tips att gå igenom. När du klickar på ett grönt löv visas en lista med de olika uppgifter som har hittats. Du kan sedan granska var och en av dessa och jämföra uppgifterna med de du själv har angivit. Vanligtvis är det enkelt att se om matchningen är relevant och du kan då välja hur du vill hantera den. Om ett dokument eller släktträd innehåller nya eller motsägande uppgifter kan du stoppa in dem i ditt eget släktträd med ett knapptryck.
My Heritage – jämför miljontals namn och fakta
En annan jätte inom släktforskarvärlden är det israeliska företaget My Heritage. Här kan du jämföra miljontals namn, fakta och kopplingar mellan personer.
Matchningarna mot släktträd kallas hos My Heritage för smart matches, smarta matchningar. Dessa presenteras med en procentsats, vilken indikerar hur överensstämmande de är. Du väljer själv om du vill bekräfta eller avvisa en matchning efter att du granskat den.
Alla kan kostnadsfritt lägga upp sitt släktträd på My Heritages hemsida. Även här kan man enkelt ladda upp uppgifter som man extraherat från sitt släktforskningsprogram. Därefter börjar My Heritages mjukvara att genast söka efter potentiella matchningar bland andra släktträd och databaser. Den som inte betalar är dock begränsad till att lägga upp ett släktträd med högst 250 individer.
Gratisanvändare har tillgång till matchningar, men kan inte bekräfta eller avvisa dem. Med ett abonnemang hittas matchningarna snabbare och du får tillgång till olika verktyg för att kopiera information från andra släktträd in till ditt eget. Abonnemang av någon sort behövs också för att ta kontakt med andra trädägare.
Även My Heritage ger matchningar mot sina dokument och databaser. Dessa kallas för record matches och för att få full tillgång till dessa behöver man My Heritages så kallade dataabonnemang.
2012 förvärvade My Heritage ett annat släktforskningsföretag med matchningsteknik, Geni. De drivs fortfarande som två separata webbplatser, men matchningar kan nu även göras mellan dem.
Geneanet – det mesta är gratis att använda
Ett ganska okänt företag i sammanhanget är franska Geneanet. Till skillnad från konkurrenterna känns inte denna webbplats lika kommersiell till utseendet och det mesta är gratis.
Hemsidan finns på flera språk, bland annat svenska, och här kan du i vanlig ordning ladda upp din GEDCOM-fil. Att lägga upp sitt släktträd på hemsidan är helt gratis och det finns inga begränsningar i antalet personer.
Under ”Matcha ditt släktträd” kan du som gratisanvändare söka på ett efternamn från ditt eget träd och matcha det mot andra. Du kan välja om matchningarna ska gälla personer från samma tidsperiod, samma område eller samma plats.
Träffarna presenteras i en lista, där du kan gå vidare på varje träff och se släktträden. Här finns också kontaktuppgifter till den som lagt upp informationen. För den som betalar för ett abonnemang finns mer avancerade sökfunktioner.
Webbplatsen har också automatisk matchning mot ditt släktträd. När du befinner dig i ditt eget släktträd markerar du den person du är intresserad av och klickar vidare på ”Direktträff i släktträden”. Du får sedan upp de matchningar som hittats, men för att komma vidare behöver du betala.
Publicerad i Släkthistoria 7/2017
Disbyt har 36 miljoner som levt i Sverige
Släktforskningsföreningen DIS databas Disbyt innehåller över 36 miljoner poster med personer som levt i Sverige.
Även här får man ett slags matchningar när man skickat in ett nytt utdrag från sitt släktforskningsprogram. Det presenteras i en textfil där man kan se alla som har matchande personer i sina utdrag.