Släktforskarveckor i Dalarna och Skåne

Den 1–6 juli är det släktforskarvecka både i Dalarna och Skåne. Båda veckorna anordnas efter samma princip: man börjar på ett ställe i landskapet och tar sig via flera orter vidare till avslutningsstället.

Kullor och masar vid Nyckelbergs fäbodar vid förra sekelskiftet.

© Ida Häckner/Nordiska museet

Släktforskarveckan i Dalarna, som är ett samarrangemang mellan sex olika föreningar i landskapet, drar igång den 1 juli i Borlänge. Dagen därpå flyttar programmet till Ludvika och sedan går det vidare mellan olika orter innan veckan avslutas lördagen den 6 juli i Avesta.

Varje dag kommer erfarna släktforskare att finnas på plats för att hjälpa besökare som söker sina dalarötter. Dessutom blir det föreläsningar, utställningar och guidningar på flera olika platser. Arrangörerna tipsar också om många av Dalarnas kända besöksmål. Hela programmet finns här.

I år kommer släktforskarföreningar i Skåne att för första gången också ha en släktforskarvecka.

– Vi är tretton föreningar som ställer upp lokalt med ett digert programutbud. Det blir allt från guidade vandringar och visningar av arkiv till intressanta föredrag och möjlighet att DNA-testa sig. Framförallt får alla med rötter i Skåne möjlighet att ställa frågor till lokala experter och träffa andra släktforskare som forskar i samma områden, säger Hans-Göran Nilsson, ordförande i Skånes släktforskarförbund, till Släkthistoria.

De skånska föreningarna tar efter Dalarnas upplägg och lägger sin vecka på samma datum, 1–6 juli. Veckan inleds i Lund och avslutas i Höganäs och Kävlinge. Deras program finns här.