Så bygger du ditt digitala släktträd

Som släktforskare samlar man snabbt på sig en hel del uppgifter om sina förfäder och släktingar. För att inte tappa tråden eller missa något viktigt har ArkivDigital lanserat ett digitalt släktträd – där du som släktforskar enkelt och praktiskt kan spara ner allt du tagit reda på om din släkt på en och samma plats!

I november 2019 lanserade ArkivDigital en tjänst där du som medlem enkelt kan få tydlig översikt över hela ditt släktträd. Tjänsten, som är integrerad med resten av sajten, ingår i alla ArkivDigitals abonnemang och ger en tydlig och visuell bild över hur ditt släktträd hänger ihop.

Lär dig mer om ArkivDigitals släktträd på YouTube

Skapa ditt unika släktträd

Med ArkivDigitals släktträd kan du enkelt söka i register direkt från ditt träd. Du kan även lägga till källor och själv välja om du vill bygga släktträdet från början eller om du vill flytta redan befintlig släktforskning från ett annat program eller webbplats. Genom att addera dina källor direkt i trädet får du både bättre översikt och en smart samlingpunkt för all information du samlat på dig.

Ett exempel på hur släktträdet ser ut när man väljer antavlevyn.

Släktforskar du parallellt på flera släkter kan ArkivDigitals släktträd lagra upp till tio olika träd. Att ha mer än ett släktträd är extra bra om du till exempel hjälper andra med släktforskning eller om du vill ha möjligheten att bygga flera olika släktträd för att kontrollera släktskap med DNA-matchningar.

Lär dig bygga släktträd snabbt

När man tittar på släktträdet i kartvyn kan det se ut så här.

Roligare tillsammans

Bjud in andra att se ditt släktträd – det går att bjuda in upp till 25 personer per träd och det är helt gratis för de du bjuder in för att titta. Allt de behöver göra är att skapa ett gratiskonto hos ArkivDigital. När du vill överblicka ditt släktträd finns olika vyer, så som kartvy, familjevy, antavlevy, ättlingsvy och solfjädervy.
– Ett tips är att använda familjevyn när du lägger till nya personer. Solfjädervyn är användbar när du vill kolla så att du inte råkat missa något. Antavlevyn visar dina släktingar i rakt bakåtstigande led medan ättlingsvyn visar den valda personens ättlingar. Det finns även en kartvy där du kan se var personerna levt vid olika händelser så som födsel, vigsel och död under förutsättning att du lagt in dessa uppgifter i trädet, förklarar Ann-Louise Paulsson, marknadskoordinator på ArkivDigital som själv släktforskat i 25 år.

Läs om släktträdet i ArkivDigitals blogg

Om du har byggt ett släktträd hos ArkivDigital men inte har något pågående abonnemang kan du fortfarande se ditt släktträd utan extra kostnad. Utan pågående abonnemang kan du välja att ta bort hela släktträdet eller att exportera uppgifterna i trädet som en GEDCOM-fil. En relativt ny funktion i ArkivDigitals släktträd är även att du kan välja mellan ljust och mörkt färgtema när du arbetar med släktträdet.
– Den funktion jag använder allra mest i släktträdet är möjligheten att kunna söka direkt från trädet i alla register som finns hos ArkivDigital. Det är väldigt praktiskt att slippa fylla i uppgifterna i sökformuläret och sedan är det supersmidigt att bara koppla de nyfunna uppgifterna direkt till rätt person i trädet, säger Ann-Louise Paulsson.

Släktträd i solfjädervy.