Lurad till Bornholm

Jag fick en träff. På My Heritage. Det får man ganska många. Oftast stämmer det inte alls, men ibland tillför de nya släktled och data. Den här träffen var väldigt spännande.

Jag fick en träff. På My Heritage. Det får man ganska många. Oftast stämmer det inte alls, men ibland tillför de nya släktled och data. Den här träffen var väldigt spännande. Min farfars farfars farmors far soldaten Olof Hullström, som jag ännu inte vet hur och var han slutade sitt liv, dök upp som en matchning.

Och det var riktigt intressant. Constance, som kvinnan med den matchande antavlan heter, hade uppgiften att han hade dött på Bornholm 1791. Äntligen hade jag en ledtråd. Jag började undersöka Södermanlands regementes rörelser och visst, de hade varit söderut vid den tiden men farit hem 1790. Hade han stannat kvar, och i så fall varför?

Jag skickade förstås ett meddelande till Constance och undrade om hon visste mer. Snabbt kom ett svar. Nej, han hade egentligen dött hemma. Hon hade gott om släktingar som dött på Bornholm och vid inmatningen hade ytterligare en råkat få sin grav där. Och det var just min anfader Olof.

Tablå! Det var ju tråkigt. Dessutom har jag inte lyckats hitta och verifiera den nya uppgiften som hon hade om hans dödsdatum och plats. Så det är bara att mödosamt stava sig igenom kyrkböckerna. Jag kan rekommendera våra artiklar om att tyda handstilar i Släkthistoria 5/2014. De hjälper, men man måste öva också. Och de tar inte hänsyn till präster med riktigt dålig motorik!