Hur anger jag källorna?

Hur anger man källor på bästa sätt när man släktforskar? Och hur numrerar man generationer? Vår expert Ewa Klingberg svarar på läsarfrågan!

© Istockphotos

Fråga Jag har börjat organisera min forskning och använder både ansedlar och ett dataprogram. Men jag vet inte riktigt hur jag ska ange mina källor på ett korrekt sätt.

Jag behöver också tips på hur jag numrerar de olika generationerna.

Svar Bra källhänvis­ning är verkligen a och o i släktforskningen. En uppgift som inte lätt går att kontrollera i en källa är inte mycket värd. Först och främst bör du ange arkivbildaren som kan vara församlingen, sedan volymbeteckningen och därefter typen av bok och de aktuella årtalen.

Exempel; Barkeryd CI:2 (DB 1735–1742). DB står i det här fallet för dödbok. Vill man vara mer exakt kan man också lägga till sidnummer.

Att numrera de olika generationerna och anorna kan ske på lite olika sätt. Praktiskt kan vara att låta varje generation markeras med en romersk siffra som sedan följs av en arabisk. På detta sätt får alltså fadern nummer I:1 och farfadern II:1 och farmodern II:2 och så vidare.

Publicerad i Släkthistoria 1/2015

Läs också:
Släktforskning

Jag har precis börjat föra över min pappersforskning till ett släktforskningsprogram i datorn. Alla tjatar om källor, men måste man verkligen ange till exempel i vilken bok och vilken sida man hittat varje födelsenotis? Det tar ju plats, och blir många upprepningar.

Släktforskning

Vår expert svarar på varför det kan skilja så lite mellan generationer vid dna-matchningar. Av en läsare fick vi exemplet: Mellan mina två närmaste dna-matchningar skiljer det bara 65 centimorgan. Det är min kusin (582 cM) som toppar listan och nr 2 (517 cM) tror jag möjligen är min mammas kusin. Borde det inte skilja mer mellan generationerna? Kan den lilla skillnaden bero på att min kusins far och min mor var halvsyskon?

Luciabrud Sverige
Traditioner

Den 13 december firar vi högtiden lucia med luciatåg och sång. Högtiden har fått sitt namn efter det italienska helgonet Sankta Lucia. Men varför firar vi egentligen lucia?