Hur anger jag källorna?

Hur anger man källor på bästa sätt när man släktforskar? Och hur numrerar man generationer? Vår expert Ewa Klingberg svarar på läsarfrågan!

© Istockphotos

Fråga Jag har börjat organisera min forskning och använder både ansedlar och ett dataprogram. Men jag vet inte riktigt hur jag ska ange mina källor på ett korrekt sätt.

Jag behöver också tips på hur jag numrerar de olika generationerna.

Svar Bra källhänvis­ning är verkligen a och o i släktforskningen. En uppgift som inte lätt går att kontrollera i en källa är inte mycket värd. Först och främst bör du ange arkivbildaren som kan vara församlingen, sedan volymbeteckningen och därefter typen av bok och de aktuella årtalen.

Exempel; Barkeryd CI:2 (DB 1735–1742). DB står i det här fallet för dödbok. Vill man vara mer exakt kan man också lägga till sidnummer.

Att numrera de olika generationerna och anorna kan ske på lite olika sätt. Praktiskt kan vara att låta varje generation markeras med en romersk siffra som sedan följs av en arabisk. På detta sätt får alltså fadern nummer I:1 och farfadern II:1 och farmodern II:2 och så vidare.

Publicerad i Släkthistoria 1/2015