Tillställningsdiariet
När sångerskan Katri Böök skulle sjunga på Restaurang Rosenbad fick arrangören ansöka om tillstånd för konserten hos Stockholms polismästare.
I Stockholms stadsarkiv finns omfattande serier med ”handlingar till tillställningsdiariet”. De ligger i Polismästarens arkiv. Det är akter med ansökningar om olika offentliga tillställningar: biografföreställningar, konserter, boxningsmatcher, med mera. När man lyfter ner en av de stora digra volymerna från sin hylla och knyter upp arkivknuten möts blicken av en svunnen tids kulturliv. Här finns många av de artister som underhöll Stockholmspubliken när det förra seklet var ungt.
En av de största arrangörerna i Stockholm var restaurangägaren Agnar Meurling. Han var son till en gästgivare i Mörbylånga på Öland och utbildade sig först till kypare i Paris och Berlin. I Stockholm blev han i början av 1900-talet ägare till ett litet restaurangimperium. Kända Stockholmsetablissemang som Rosenbad, Blå Porten och Mosebacke drevs alla av Meurling. På 1930-talet utvidgade han verksamheten till Åre.
Katri Böök underhöll i Stockholm
Sångerskan Katri Böök var född i Kemi i Finland och bosatt i Hyvinge utanför Helsingfors. Hon gjorde sitt första framträdande på Restaurang Rosenbad den 18 november 1910. Programmet bestod av sånger av kompositörerna Oskar Merikanto och Jean-Baptiste Weckerlin. Hon sjöng även finska folkvisor.
Katri Böök gav flera konserter på Rosenbads konsertcafé i slutet av november 1910. Enligt uppgifter i tidningarna var publiken entusiastisk. Den 1 december gav hon en mycket uppskattad konsert under Kvinnliga kontorist- och expeditföreningens musikafton. Året därpå återkom hon till Stockholm för ett framträdande på Sveasalens scen.
Katri Böök gifte sig 1912 med Oscar Heinrich Weckman och fick två barn med honom. Han stupade i finska inbördeskriget i april 1918 och i samband med det verkar hon ha lagt artistkarriären åt sidan. Hon gifte om sig men skilde sig från den nye mannen 1929. På 1950-talet flyttade hon till Sverige från Finland och bosatte sig på Södertörn. Hon var då pianolärarinna. Katri Böök avled i Enskede i Stockholm 1971.
Tillställningsdiariet
I Stockholms stadsarkiv finns det bevarade akter till tillställningsdiariet från 1887 och fram till 1961. Huvuddelen av akterna fram till 1920 har bevarats i sin helhet, medan många från senare år har blivit gallrade. Det gör att chansen att hitta en akt är betydligt större under åren från 1887 och fram till 1920.
I många fall går det också i de bevarade akterna att hitta personuppgifter som kan lösa släktgåtor. Turnerande musiker, boxare, telepater, cirkusartister och andra liknande yrken använde ofta artistnamn som gör dem svåra att identifiera.
I ansökningarna som lämnades in till den lokala polismyndigheten skulle dock som regel alltid namn, födelsedatum och födelseort finnas med. Ibland kunde det dock bli fel. Katri Böök uppges vara född 1888 i Agnar Meurlings ansökan. Hennes riktiga födelseår var 1887.
Publicerad i Släkthistoria 3/2020
Fakta: Så hittar du i tillställningsdiariet
Akter med handlingar rörande artister söks via polisens diarier. De hittar du i Stockholms stadsarkiv, i Malmö stadsarkiv, i Värmlandsarkiv och i övrigt via Riksarkivets regionala avdelningar. Diarierna (antingen tillställningsdiarium, tillståndsdiarium eller allmänt diarium) beställs fram till läsesalen och ärenden söks via arrangörens namn. Med hjälp av ärendets nummer hittar du akten i serien med »handlingar till diariet».
Det är lättast att hitta akterna om man vet vem som arrangerade det evenemang man är intresserad av.
Publicerad i Släkthistoria 3/2020