Vad är en päll?

Jag har vid flera tillfällen stött på uttrycket päll när jag läst vigselnotiser i kyrkböckerna. Vad betyder detta?

SVAR: En päll är ett tygstycke som är uppspänt mellan fyra stavar och hölls över brudparet under mässan, alltså en form av baldakin. Den var vanlig i Sverige fram till 1700-talet, men fanns i bruk ända fram till förra sekelskiftet och då främst på landsbygden.

Om en brud vigdes med krona och päll var det ett tecken på att hon var oskuld – i varje fall var hon inte synligt havande. Varken kronan eller pällen fick användas av en änka som gifte om sig eller av en kvinna som tidigare haft känt manligt umgänge.

Läs också:
Livsöde

Det legendariska fotbollsproffset Gunnar Nordahl hade styrkan i generna. Han kom från en släkt full av smeder, fabriksarbetare, sågverkskarlar och gruvfolk. Bland anorna från bruk i Västerbotten och Dalarna finns också tyskättade glasmästare.

Släktforskning

Den 1–6 juli är det släktforskarvecka både i Dalarna och Skåne. Båda veckorna anordnas efter samma princip: man börjar på ett ställe i landskapet och tar sig via flera orter vidare till avslutningsstället.

Livet förr

Kaffegöken, sillen och nubben. Brännvinet har sin självklara plats bland svenska traditioner. Men många har också kämpat för att få stopp på superiet.