Klädde sig bruden helt i svart?

En läsare har sett bilder från 1800-talsbröllop och undrar över de svarta brudklänningarna. Bar alla brudar svart? Och fanns det något sätt att liva upp dem? Vår expert svarar på frågan!

Som brukligt var har den här bruden klätt sig i svart till bröllopet. Bild från Bodums socken i Ångermanland, tidigt 1900-tal.

© Petrus Hedström Ljungö/Nordiska museet

FRÅGA Jag var nyligen på ett hembygdsmuseum där några gamla brudklänningar visades. Tydligen var de helt svarta på 1800-talet. Det såg väldigt dystert ut tycker jag, även om man kan anta att de hade en brudbukett. Där fanns några svartvita foton också, men där framkom inte om det fanns några detaljer i färg på dräkterna. Min fråga är om bruden smyckade sig med sjalar, hårband, blommor eller något annat i färg?

SVAR De vita drömmar som brudar bär idag har sitt ursprung i det tidiga 1800-talets empiremode – även om det redan under 1600-talet förekom att damer ur samhällets högsta skikt bar vita brudklänningar.

Men för de allra flesta kvinnor under 1800-talet var det svart finklänning som gällde på den stora dagen. Det gick dock att piffa till sin utstyrsel.

Sjal och brudbukett satte färg

Kronan kunde lånas eller hyras från kyrkan. Tanken var från början att likna den krönta Maria, himmelsdrottningen. Under 1800-talet blev det allt vanligare med hemmavigslar. Då såg många mödrar till att odla myrten, för att dottern skulle kunna bära en myrtenkrona när dagen var inne. Brudkronan kunde kombineras med en myrtenkrans eller en krans av blommor.

Bruden kunde också bära en kulört sjal eller vara omsvept i en vit slöja. Särskilt under 1800-talets slut, var det modernt att ha en sky av tyll som följde den svarta klänningen och gick ända ned till fötterna. Lägg till en prunkande brudbukett, så blev bruden en riktigt glad syn på sin stora dag.

Fjädrar på klänningen

Ann Resare har skrivit om brudmodet genom tiderna i artikeln ”Och bruden bar” i Nordiska museets tidskrift Fataburen 1988. Där kan man läsa Siri Lindståhls egna ord om sitt bröllop på hotell Pelikan i Stockholm 1887. Hon bar en svart sidenripsklänning med långa ärmar, prydd med fjädrar, som fästmannen köpt för 150 kronor. På kjolfållen satt en skoning av spetsar. Det avtagbara släpet var tre alnar långt, alltså omkring 180 centimeter.

Till denna svarta brudklänning bar Siri vita långa skinnhandskar, krona av myrten med orange i, broderad tyllslöja, svarta låga skor och en broderad brudnäsduk. Brudbuketten var omgiven av tyll och spetsar, och på den hängde långa tygband med brudparets förnamn och datum för bröllopet.

Publicerad i Släkthistoria 6/2019