Sju svenska slottsfruar som haft en avgörande betydelse

På många svenska slott har en eller flera kvinnor haft en avgörande betydelse för dess historia. Följ med Släkthistoria på en resa till sju palats och storgods och möt konstsamlare, industrialister och ett mytomspunnet spöke.

Beata von Yxkull

Beata von Yxkull (1618–67) var gift med riksrådet Erik Gyllenstierna. De fick tretton barn tillsammans.

© Hans Thorwid/Nationalmuseum

Beata von Yxkull – beskylld för hårda metoder

När hennes make, Erik Gyllenstierna, var i krigstjänst vid mitten av 1600-talet fick Beata von Yxkull sköta driften av godset Pintorp i Sörmland.

Inget i källorna tyder på att hon var speciellt hårdhänt. Men hon har ändå förknippats med berättelserna om ”Pintorpafrun”, en onödigt brutal adelskvinna som ”pinar torpare” och andra undersåtar. Straffet för detta skulle vara att efter döden förvandlas till en osalig ande, ett spöke som fortsätter att vandra runt på det slott som efter makens död fick heta Ericsberg.

”Visan om Pintorpafrun”

Det mesta tyder på att Beata von Yxkulls minne drabbades av den misstro mot starka kvinnor som framförallt senare sekel gärna har torgfört. Exakt hur gammal sägnen är vet man inte. Men ”Visan om Pintorpafrun” blev populär på 1800-talet och självaste August Strindberg har skrivit om henne, i en ryslig berättelse 1903.

Det var Beata von Yxkull som såg till att den praktfulla ombyggnad av Pintorp som inletts under makens levnad fullföljdes efter hans död 1657. Sonen Christoffer Gyllenstierna fortsatte sedan arbetet. Ericsberg blev kanske landets finaste barockslott – med kyrka, ångbad, paradsängkammare och storslagen trädgård.

Ericsberg slott

Ericsbergs slott

Ericsbergs slott är vackert beläget vid en sjö utanför Katrineholm i Sörmland. Det är ett av landets mest välbevarade stormaktstida palats.

© Sjöberg bild

Ericsberg ägs av den adliga släkten Bonde sedan 1808. Den magnifika huvudbyggnaden – troligen till stor del formad av den berömde arkitekten Nicodemus Tessin den äldre på 1600-talet – är privatbostad och visas inte för allmänheten. Men parken och omgivningarna är väl värda ett besök.