1700-talets Eskilstunabor på bild
Den 12 december öppnas en ny utställning på Eskilstuna museum. Med nytagna porträtt presenteras här elva individer som levde i staden under 1700-talet.
En ny utställning på Eskilstuna museum levandegör ett antal livsöden från stadens 1700-tal. Det är elva personer som forskats fram via mantalslängder, kyrkböcker och domböcker. Forskningen har genomförts av antikvarien Elin Eriksson.
– I vissa fall har jag aktivt letat efter ett speciellt yrke, till exempel en barnmorska, eftersom det var ett av få yrken där kvinnor kunde utbilda sig och bli anställda på goda villkor. Jag hittade en person i Barnmorskeläroanstaltens arkiv som dessutom fanns med i ett stämningsmål i domboken, säger Elin Eriksson.
Utöver barnmorskan Maria Tammelin porträtteras »tjuvkonan» Biby-Cajsa, adelsdamen Beata Lilliehök som gifte ner sig till Johansen, änkan Johanna Toll och svärdsfejaren Hans Hesse med ett av sina sju barn som hette Anna, kyrkvaktaren och avskedade korpralen Jöns Lejonhierta, hattmakaren Anders Dimming, Annika Påhlsdotter med sin far smeden Påhl Göransson och lilla Gustav Adolf von Siegroth som senare blev general men här gestaltas i sin barndom.
Kläder baserade på bouppteckningar
Till utställningen har formgivaren Susanna Blomé sytt kläder baserade på dels bouppteckningar för de aktuella personerna, dels studier av den tidens kläder i olika samhällsklasser. I utställningen gestaltas de utvalda personerna iförda dessa kläder och fotograferade av Ninnie Schröder. Kläderna visas också på provdockor. Dessutom berättas om levnadssvillkoren för tidens människor, exempelvis om de lagar som gällde och de sjukdomar som härjade. Utställningen 1700-talet i Eskilstuna invigs den 12 december.