Vilket program erbjuder de bästa släktträden?

En läsare undrar vilket program som erbjuder de bästa släktträden? Här får du svar från vår expert som listar olika program och ger tips på vad du bör tänka på när du väljer.

När du skapar ett släktträd är det viktigt att du trivs med programmet, testa dig fram!

© Shutterstock

Läsarfråga

Jag vill göra ett släktträd och kunna skriva in alla uppgifter i trädet som namn födelse, gift med, död, omgift med, barn med mera. Jag vill kunna redigera, fylla på och ändra uppgifter i trädet vartefter nya fakta kommer fram. Dessutom vill jag inte ha trädet på nätet utan som ett eget program i datorn.

Frågan är vilket program jag ska välja?

Svar

Generellt är det bäst att använda ett skandinaviskt program, eftersom amerikanska program är dåligt anpassade för svenska förhållanden. Det finns ett antal svenska program och viktigast när man ska välja är att ladda ner demoversionerna av dem och testa vilket man trivs med. Alltför många har köpt grisen i säcken och sedan tyckt att programmet var för krångligt och lagt det åt sidan.

Skillnaden i funktionalitet är ganska liten mellan programmen, eftersom skaparna tittar på varann, men ibland finns det också skillnader som kan vara avgörande. Till exempel har endast Holger funktionalitet för att skapa så kallade familjeregister (när man utreder en hel socken) men saknar kartor vilket Disgen och Genney däremot har.

För Windows är de tre största svenska programmen Min Släkt, Disgen och Holger. Uppstickaren Genney finns både för Windows och Mac och är i dagsläget det enda svenska Mac-släktträdsprogrammet.

Länkar till programmens sidor finns på nätet, där man kan ladda ned demoversioner: Min släkt, Disgen, Holger, Genney.