När du skapar ett släktträd är det viktigt att du trivs med programmet, testa dig fram!

© Shutterstock

Vilket program erbjuder de bästa släktträden?

Vår expert ger tips på vad du kan tänka på när du väljer program för att ska skapa släktträd. Av en läsare fick vi frågan: Jag vill göra ett släktträd och kunna skriva in alla uppgifter i trädet som namn födelse, gift med, död, omgift med, barn med mera. Jag vill kunna redigera, fylla på och ändra uppgifter i trädet vartefter nya fakta kommer fram. Frågan är vilket program jag ska välja? Jag vill inte ha trädet på nätet utan ett eget program i datorn.

12 november 2020 av Ulf Berggren

Generellt är det bäst att använda ett skandinaviskt program, eftersom amerikanska program är dåligt anpassade för svenska förhållanden. Det finns ett antal svenska program och viktigast när man ska välja är att ladda ner demoversionerna av dem och testa vilket man trivs med. Alltför många har köpt grisen i säcken och sedan tyckt att programmet var för krångligt och lagt det åt sidan.

Skillnaden i funktionalitet är ganska liten mellan programmen, eftersom skaparna tittar på varann, men ibland finns det också skillnader som kan vara avgörande. Till exempel har endast Holger funktionalitet för att skapa så kallade familjeregister (när man utreder en hel socken) men saknar kartor vilket Disgen och Genney däremot har.

FLER FORSKARTIPS I SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV!

För Windows är de tre största svenska programmen Min Släkt, Disgen och Holger. Uppstickaren Genney finns både för Windows och Mac och är i dagsläget det enda svenska Mac-släktträdsprogrammet.

Länkar till programmens sidor finns på nätet, där man kan ladda ned demoversioner: Min släkt (dannbergsdata.se), Disgen (dis.se/disgen), Holger (5493.shop.textalk.se), Genney (genny.se).

Läs också

Kanske är du intresserad av...