Ulf Kristerssons rötter och släkthistoria

Ulf Kristersson blev Sveriges statsminister efter valet i 2022. Han har varit Moderaternas partiledare sedan 2017 och har en lång karriär inom politiken bakom sig. Kristerssons släkthistoria och bakgrund tar sin utgångspunkt i sydvästra Skåne och en fyrmästare som räddade en sjöman från döden.

Ulf Kristersson Moderaternas partiledare

Ulf Kristersson är Moderaternas partiledare sedan 2017. Vi har letat fram partiledarens släkthistoria och rötter.

© News Øresund/Johan Wessman

Längst ner i sydvästra Skåne ståtar Falsterbo fyr. Den har sedan 1600-talet varnat sjöfararna för de förrädiska reven. I dessa trakter, och just vid fyren, har moderat-ledaren Ulf Kristersson rötter.

När fyrmästare Nils Christensson, Ulfs farfars morfars far, och hans familj skötte fyren (1841–65) var det flera hundra år sedan Skanör-Falsterbo hade sin storhetstid som centrum för sillhandeln i Östersjön. Och det skulle dröja mer än hundra år innan platsen blev det sommarparadis den är i dag.

De två små städerna på näset beboddes av kofferdikaptener, skeppare, sjömän, köpmän, kaptensänkor, fyrvaktare och kyrkans män.

Fyrmästaren räddade sjömannen

Fyrmästare Christensson blev omnämnd i Lunds Weckoblad 1843. Det handlade om en olycka som inträffade året före. Det var en dansk sjöman som i en storm en kväll i maj hamnat i vattnet i samband med ett haveri. När fyrmästaren, som redan släckt fyren och gått till sängs, blev underrättad om detta rusade han i bara nattskjortan ner till stranden och kastade sig i en båt för att undsätta den nödställde sjömannen.

Efter mycket stora ansträngningar lyckades han till slut att dra mannen till sig och få upp honom på land.  Dansken, som då var medvetslös, fördes till fyrmästarbostaden där han vårdades i två dagar, innan han återställd kunde återvända till sitt hemland.  Allt enligt tidningsartikeln.