Tips och inspiration till din släktforskning

Vill du gå på djupet med din släktforskning eller lära dig mer om Sveriges kulturhistoria? Behöver du handfasta tips och ny inspiration för att hitta kvinnorna i släkten? Vi hjälper dig med släktforskningen.

Släktforskning hitta kvinnor i arkiven
© Privat foto/Grenna Museum– Andréexpeditionen Polarcenter, Herman Stafhell/Arkiv Digital

Vill du gå på djupet med din släktforskning eller lära dig mer om Sveriges kulturhistoria? Alla som släktforskar vet att kyrkböckernas magra notiser ofta väcker fler frågor än svar. Det är så mycket mer vi vill veta – om hur släktingarna bodde, arbetade och reste och vilken status de hade i samhället.

Boken som sätter färg på släktforskningen

Boken Sveriges historia för släktforskare tar vid där de gamla längderna slutar och försöker besvara frågor, som för oss närmare våra anfäders och anmödrars liv.

Den spänner över sju hundra år av vår historia, men det är ingen vanlig historiebok. Liksom släktforskaren börjar den i det nära förflutna och söker sig allt längre bakåt – ända till medeltiden. Ett fint bildmaterial gör skildringen ännu mer levande.

Sveriges historia för släktforskare är skriven av Roger Axelsson, Carin Bergström, Carl Henrik Carlsson och Sofia Ling. De är inte bara experter på sina respektive epoker, utan också själva erfarna släktforskare.

Tio tips för att hitta kvinnorna

Ibland behövs även hjälp på traven för att hitta specifika släktingar i historien – särskilt när det gäller att hitta kvinnorna. I nummer 11 av Släkthistoria ger historikern och arkivexperten Mia Skott tio handfasta tips på hur du gör.

Det finns nämligen fler källor om kvinnor i arkiven än vad många tror. Deras liv och erfarenheter förmedlas i skrivna dokument, bilder, föremål, kartor och ritningar. Man behöver bara vara lite finurlig för att hitta kvinnornas spår.

Du får:

 • tips om källor
 • sökvägar
 • teman som kan hjälpa dig att komma i gång att söka efter en kvinnlig släkting.

I Släkthistoria nummer 11/2022 tipsade vi om hur du hittar kvinnorna i släkten. Vill du läsa liknande artiklar med tips och historier om släktforskning, hembygds- och vardagshistoria? Då kan du beställa en prenumeration på tidningen.

Om du beställer en prenumeration just nu får du även en gåva: boken "Sveriges historia för släktforskare".

  Läs också:
  Släktforskning

  Att forska efter judiska rötter är något helt annat än traditionell släktforskning. Det blir ett sökande på bredden, i många länder, snarare än på djupet. Och historierna rymmer ofta mycket dramatik.

  Annons

  Som släktforskare samlar man snabbt på sig en hel del uppgifter om sina förfäder och släktingar. För att inte tappa tråden eller missa något viktigt har ArkivDigital lanserat ett digitalt släktträd – där du som släktforskar enkelt och praktiskt kan spara ner allt du tagit reda på om din släkt på en och samma plats!

  Släktforskning

  Felskrivningar, förändrad sockenindelning och andras märkliga antavlor. Det finns många olika saker som kan göra att du hamnar snett i din släktforskning.