Så söker du i tidningsarkiv

Gamla tidningar är en skattkista för alla som söker information om släktingar och livet i gångna tider. Här kan man läsa allt från familjenotiser till världsnyheter från sina förfäders samtid. De äldre dagstidningarna finns digitaliserade och sökbara på nätet.

Äldre svartvit bild på en man med tidning

Tidningar kan innehålla mycket matnyttigt för släktforskare. Odaterat foto.

© Skötsner-Edhlund/Upplandsmuseet

När man släktforskar blir det lätt bara en massa okända namn, adresser och datum. I kyrkböckerna läser man om dop, vigslar och begravningar – och fantiserar om hur personerna kan ha haft det.

Ibland har prästen skrivit dit några personliga rader eller så kan bouppteckningar och domböcker ge lite mer kött på benen. Men för att hitta fler detaljer i sina förfäders livsöden måste man söka ännu bredare.

Lär känna dina förfäder

Tidningar kan vara en bra källa för att lära känna sina förfäder bättre. Även om det fanns tidningar redan på 1600-talet kan man dock inte räkna med att finna personuppgifter förrän under 1800-talet – såvida det inte gäller särskilt prominenta personer eller exceptionella händelser.

Släktforskaren Guno Haskå har ofta använt tidningar i sin forskning.

– Tidningsmaterialet sträcker sig oftast inte alls så långt tillbaka i tiden som domböckerna, men å andra sidan är texten betydligt lättare att läsa. Att läsningen av några årgångar ändå tar ganska lång tid beror snarast på att det finns så mycket fängslande material i dem, säger han.

Ger god inblick

Haskå menar att tidningar ger en god inblick i den miljö som de aktuella personerna levde i, och har man tur kan man hitta en hel del intressanta notiser.

Det är givetvis lättast att finna artiklar om personer som har haft en politiskt eller ekonomiskt framträdande ställning, eller som gjort sig skyldiga till brott eller varit inblandade i olyckor.

Om din släkt har bott länge på samma plats är chansen stor att lokaltidningen har information om den. Digitaliserade tidningar hittar man främst hos Kungliga biblioteket.

Inbundna tidningsårgångar

Dessutom erbjuder även vissa andra bibliotek digitaliserade tidningar som man har möjlighet att söka i via dator i deras lokaler. På plats kan man även läsa tidningar från hela 1900-talet.

Kommunarkiv, tidningsredaktioner, bibliotek och andra inrättningar kan ha inbundna tidningsårgångar.

Oavsett om man söker i digitala indexerade arkiv eller bläddrar igenom årgång för årgång i fysiska tidningsarkiv finns det massor av intressanta uppgifter att hitta. Som släktforskare är det inte i första hand aktuella händelser och stora historiska skeenden man är ute efter, utan de personliga och lokala rapporteringarna.

Genom att systematiskt söka igenom olika arkiv ökar man chansen att hitta intressant information.

2. Börja hos KB

Kungliga biblioteket (KB) finns alla dagstidningar från år 1645 fram till idag. Av dessa är över 900 titlar digitaliserade och de flesta är från 1900-talet.

På grund av upphovsrätt kan man endast läsa material som är äldre än 115 år på nätet. För att komma åt det upphovsrättsskyddade materialet måste du besöka KB:s läsesal i Stockholm – eller andra bibliotek med samma tjänst.

Snäva in datumintervallet

Utgå från din aktuella lista med personer och testa olika sökningar. Sök på personnamn, gärna i kombination med bynamn eller församling. I sökfiltret kan du till exempel välja namn på tidning, årsintervall och län.

Texttolkningen av den digitaliserade texten är inte perfekt så i en oskarp text kan det bli felstavningar. Variera därför sökningen. Testa att snäva in datumintervallet för att gå igenom en kortare period i taget

I en lokaltidning kan du bläddra igenom någon årgång digitalt, och jämföra de namn som nämns med dina släktingar på listan.

En hel levnadsberättelse av Evas sin farfars farfars systerdotter Emma de la Grange

Eva Ågren Garcia beställde material från både svenska och utländska arkiv för att hitta information om sin farfars farfars systerdotter Emma de la Grange (1823–93) i Stockholm. Den bästa ledtråden fick hon på den enklaste sökningen.
Hon googlade bara efter Emma (+ efternamnet efter förste maken) och kom rakt in
i veckotidningen Iduns arkiv. Där fanns en hel levnadsberättelse, och utdrag ur brev som Emma hade skrivit till Viktor Rydbergs familj. I en annan googling fann hon ett målat självporträtt på en ung Emma.

3. Sök i digitala arkiv

Över 30 bibliotek i landet prenumererar på KB:s samlingar och har digitaliserade eller mikrofilmade tidningar som man kan söka i på plats. Dessa bibliotek är listade på KB:s hemsida.

Som prenumerant på vissa dagstidningar har man även tillgång till äldre digitaliserade utgåvor på nätet. Dessutom finns det både föreningar och privatpersoner som har digitaliserat lokaltidningar eller skannat in enstaka notiser och artiklar.

Sorterade efter släktnamn

Genom att söka fritt på till exempel byar eller församlingsnamn kan man ha turen att träffa på någon av dessa.

Genealogiska föreningens medlemmar har tillgång till ett digitalt arkiv med över två miljoner utklippta och fotograferade familjenotiser från olika delar av landet – sorterade efter släktnamn.

Arkivet består av annonser och notiser om födda, vigda, döda, trolovningar, lysningar och avlidna från bland annat Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och många olika lokaltidningar från framförallt 1800-talet och början av 1900-talet.

Senaste numret av Sundsvalls Tidning på väg ut vid 1900-talets början.

Senaste numret av Sundsvalls Tidning på väg ut vid 1900-talets början.

© Sundsvalls museum

4. Bläddra i läggen

På grund av tidningspappers dåliga hållbarhet kan man i en del fall inte läsa de allra äldsta originalen. Men från 1800-talet och framåt brukar det inte vara några problem.

Lokala tidningsredaktioner, bibliotek, museer, hembygdsföreningar, landsarkiv och kommunarkiv kan alla ha inbundna årgångar av lokaltidningar, så kallade tidningslägg, sedan långt tillbaka i tiden.

Leta i lokaltidningarna

Där brukar det finnas möjligheter att själv kunna bläddra i olika årgångar. Om din släkt har bott länge på en ort är det spännande att leta i lokaltidningarna.

Ha din lista med namn och årtal till hands så hittar du säkert information om flera av dina släktingar. Med aktuella datum brukar man till exempel enkelt kunna hitta födelse-, äktenskaps- och dödsannonser – och säkert några andra överraskningar också.

Gunillas mormors föräldrars gemensamma 80-årsdag

Gunilla Perssons mamma hade sparat detta tidningsklipp från Arboga Tidning. Det handlar om Gunillas mormors föräldrars gemensamma 80-årsdag och ger en inblick i deras liv. Fyndet ökade Gunillas intresse för släktforskning. Nu söker hon gärna i tidningsarkiv efter byarna Snavlunda, norr om Askersund där hennes pappa kommer ifrån, Götlunda utanför Arboga, där mamma är från samt Gåsinge-Dillnäs i Södermanland, där hon själv bor.

5. Leta utomlands

I jakten på emigranter och deras ättlingar är det en fördel att kunna leta i utländska tidningar. De svenskspråkiga tidningarna i Amerika hade notiser om händelser både där och hemma i Sverige.

Det fanns flera hundra olika svenskspråkiga tidningar och de innehöll sida upp och sida ner med lokala nyheter om sjukdomar, bråk, dödsfall, sport, nya ämbeten, auktioner med mera. Där kan även finnas efterlysningar av personer som hade arv att hämta i Sverige.

I andra notiser eller annonser efterfrågar ibland personer som ville gifta sig i Sverige om någon emigrant har några invändningar mot det planerade äktenskapet.

Tidningar vid hamnarna

Tidningarna vid de större hamnarna kunde publicera information om ankomster för fartyg och till och med namn på passagerare.

Det finns även digitaliserade tidningar från Norge, Danmark och Finland som är lättåtkomliga på nätet.

När man söker på en person i My Heritages register matchar de mot historiska dagstidningar i hela världen.

I KB:s digitala samlingar finns även ett trettiotal svenskamerikanska dagstidningar som man kan söka i.

Publicerad i Släkthistoria 11/2020