Kvinnan bakom Zelmerlöw

Frilansjournalisten Gunilla Åkeson har hittat den Zelmerlöwska urmodern – hon hette Selma Löf.

Måns Zelmerlöw.

© Daniel Åhs Karlsson

Släktnamn var ofta inspirerade av naturen eller namnet på byn där ”uppfinnaren” bodde. Men det fanns andra sätt att skapa namn på! Frilansjournalisten Gunilla Åkeson har hittat den Zelmerlöwska urmodern – hon hette Selma Löf.

Kanske ville Selma Löf i Kristianstad ge sina barn en nystart i livet, kanske var det bara en lek med namn. År 1909, när hennes sex barn var mellan 9 och 19 år gamla, ändrade i alla fall Selma deras efternamn, som då var Bengtsson, till det mer intressanta Celmerlöw. Ordleken är tydlig och smart. Selma + Löf = Celmerlöw.

Selma Löfs barndom var kantad av fattigdom och svårigheter. Livet med barnens far Jonas Bengtsson var heller ingen dans på rosor. Och visst tog ödet en ny väg efter namnbytet! Ett par år senare skilde sig Selma från Bengtsson, och tog då också själv namnet Celmerlöw. Hon flyttade till Malmö 1914 och gifte sig så småningom med en grosshandlare, som också han antog namnet Celmerlöw. Där levde hon till 77 års ålder och dog 1947.

Barnen fick chans att studera, och klättrade snabbt på samhällsstegen. Stavningen på namnen ändrades till Zelmerlöw och alla som bär namnet härstammar från Selma. Och snart blir namnet kanske känt i hela Europa. Vi håller så klart tummarna för Selmas sonsons sonson Måns Zelmerlöw inför Eurovision Song Contest i Wien i slutet av maj!