Konsten att finna en okänd mor

Det var vanligt att ogifta kvinnor reste långa sträckor för att föda i hemlighet på privata förlossningshem. Släktforskare Elisabet Nordebo berättar hur du gör för att hittar okänd mor.

Okänd mor

Båda Maria Lovisas biologiska föräldrar var okända ända tills hennes barnbarns barn började forska efter mamman.

För hundra år sedan och i flera decennier före det, var det vanligt att ogifta gravida kvinnor reste långt för att föda i hemlighet på privata förlossningshem. Där förlöste en barnmorska kvinnorna och vårdade barnet den första tiden.

Födseln noterades i födelseboken och båda föräldrarna uppgavs som okända. Moderns födelsedatum antecknades dock. Barnet lämnades till barnhem och de flesta växte sedan upp med adoptiv- eller fosterföräldrar som kunde bo i en annan del av landet. Barnen skickades dit med tåg, i kupéer som var inrättade för dem och en barnsköterska.

Barnhemmet visste ingenting

Det var så Lennart som ettåring kom till en by i Norrbotten. Han var född i Stockholm 1913 och bodde på barnhem det första året. När tåget kom till stationen var hans blivande fosterföräldrar där och tog emot honom.

Prästen hade rekommenderat det barnlösa paret som lämpliga att ta hand om honom. Lennart fick det bra hos dem, något som också barnhemmet kontrollerade med årliga besök.

Med åren funderade han ändå på vilka hans biologiska föräldrar var. Han kontaktade barnhemmet men de visste ingenting.

I flera år letade de i olika register efter kvinnor som var födda det datumet. Ett tag trodde de att de hade hittat rätt, men ett dna-test på en ättling till den kvinnan gav ingen träff. Men så fick Lennarts son två nära träffar och genom att forska på dem hittade de Alfhild från Värmland som var född på rätt dag.

Enligt kyrkboken hade hon aldrig fött barn, men ett barnbarn till hennes bror sa ja till att testa sig. Dna-testet visade klart att hon och Lennart var tremänningar, vilket bevisade att Alfhild ändå var Lennarts mor!

En annan släktforskare berättade för mig att hon, efter många resultatlösa timmar vid kyrkböckerna, hittade sin farfars mor Maria Lovisas okända mamma tack vare ett dna-test på sin pappa.

Spännande att söka okänd mor

Han fick en dna-träff som har samma ganska ovanliga efternamn som Maria Lovisa hade haft. Den personen tyckte att det var en spännande släktgåta och började leta i olika källor efter kvinnor med det efternamnet som var i lagom ålder vid den tiden när Maria Lovisa föddes.

När hon sökte i registret för Allmänna barnhuset i Stockholm hittade hon lilla Maria Lovisa – och där stod det vem mamman var! Hon hette Stina Lovisa och visade sig vara syster till dna-träffens farfars far.

Sammanfattningsvis: Att leta efter en okänd mor kan vara riktigt spännande, och många gånger går det att hitta henne. Dna-tester är helt klart en stor hjälp, men skriftliga källor är också ovärderliga.

Publicerad i Släkthistoria 10/2020