Karin Bojs: “Min bok har bidragit till att dna-släktforskningen är så stor i Sverige“
Karin Bojs är August-prisad vetenskapsjournalist, aktuell i På spåret på SVT och en av talarna på Släktforskarkryssningen den 23–24 april. Här ska hon tala om dna-historia och dess betydelse för släktforskningen.
Hallå där, Karin Bojs! Din senaste bok heter Europas mödrar – de senaste 43 000 åren. Blir det om innehållet i den du kommer att tala på Släktforskarkryssningen?
– Det kommer bli en kombination av de tre böcker jag skrivit om dna-historia. Alltså Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren som jag fick Augustpriset för och boken Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren, som jag skrev tillsammans med Peter Sjölund, samt den senaste avrundande delen om Europas mödrar.
Dina böcker rör sig i helt andra tidsepoker än de som släktforskare normalt ägnar sig åt. På vilket sätt kan de mångtusenåriga rön du skriver om vara relevanta för dem?
– Min första bok handlar en hel del både om släktforskning och historisk dna-forskning. Själva upplägget på den boken var att jag vävde samman min personliga släkthistoria med den professionella dna-forskningens rön och det var via den boken som släktforskarna fick upp ögonen för mig. Jag tror också att min bok har bidragit en del till att dna-släktforskning har blivit så stort i Sverige. Det är långt över 100 000 människor som har köpt den här boken.
Hur kom det sig att du och Peter Sjölund skrev en bok tillsammans?
– Vi var bekanta med varandra sedan tidigare, men det var väl mitt förslag att vi skulle samarbeta om en bok. Han har skrivit böcker av mer teknisk natur om dna-forskningen medan jag skrivit mer övergripande om dna-historien.
Hur skulle du vilja beskriva kopplingen mellan dna-forskningen om forntida historia och dagens släktforskning?
– Mina böcker handlar om hur befolkningen i Europa och Norden har uppstått under historien, hur befolkningen kommit hit från olika håll i olika vågor. Dagens dna-forskning har gjort det möjligt att se hur man har sin plats i det stora släktträdet.
I din första bok skrev du om både släktforskning och professionell dna-forskning. Hade du själv forskat i din egen släkt inför den boken?
– Nej, i arbetet med min första bok fick jag hjälp av släktforskare med att utforska flera grenar av min släkt som jag sedan knöt ihop med den historiska, europeiska bilden. Det tror jag är en av orsakerna till att släktforskare i så hög grad utgör kärnläsarna till mina böcker. Jag ser verkligen fram emot att få träffa många släktforskare under kryssningen.
Vad finns det för historia bakom ditt ovanliga efternamn Bojs?
– Det var min farfar som tog sig namnet Bojs. Han hette ursprungligen Pettersson och var bondson från Småland, men han hade ambitionen att bli konstnär och bytte därför namn till Bojs. Det lär ha varit en musiklärare som körde ut honom från en lektion när han och några kamrater var lite bråkiga och då ska han ha försökt prata engelska och sagt “Ut med er, boys!”. Senare tog sig min farfar det namnet.