Karin Bojs: “Min bok har bidragit till att dna-släktforskningen är så stor i Sverige“

Karin Bojs är August-prisad vetenskapsjournalist, aktuell i På spåret på SVT och en av talarna på Släktforskarkryssningen den 23–24 april. Här ska hon tala om dna-historia och dess betydelse för släktforskningen.

© Thron Ullberg

Hallå där, Karin Bojs! Din senaste bok heter Europas mödrar – de senaste 43 000 åren. Blir det om innehållet i den du kommer att tala på Släktforskarkryssningen?

– Det kommer bli en kombination av de tre böcker jag skrivit om dna-historia. Alltså Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren som jag fick Augustpriset för och boken Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren, som jag skrev tillsammans med Peter Sjölund, samt den senaste avrundande delen om Europas mödrar.

Dina böcker rör sig i helt andra tidsepoker än de som släktforskare normalt ägnar sig åt. På vilket sätt kan de mångtusenåriga rön du skriver om vara relevanta för dem?

– Min första bok handlar en hel del både om släktforskning och historisk dna-forskning. Själva upplägget på den boken var att jag vävde samman min personliga släkthistoria med den professionella dna-forskningens rön och det var via den boken som släktforskarna fick upp ögonen för mig. Jag tror också att min bok har bidragit en del till att dna-släktforskning har blivit så stort i Sverige. Det är långt över 100 000 människor som har köpt den här boken.

Hur kom det sig att du och Peter Sjölund skrev en bok tillsammans?

– Vi var bekanta med varandra sedan tidigare, men det var väl mitt förslag att vi skulle samarbeta om en bok. Han har skrivit böcker av mer teknisk natur om dna-forskningen medan jag skrivit mer övergripande om dna-historien.