Elisabeth Thorsell hjälper svenskamerikaner på plats

Släkthistorias expert Elisabeth Thorsell är en av de svenska släktforskare som regelbundet använder Family Searchs tjänster. Varje år åker hon till Salt Lake City och ett arrangemang som hålls i Family History Library.

Varje år leder svenska släktforskare en workshop för svenskamerikaner. Arrange­manget hålls i Salt Lake City.

© Elisabeth Thorsell

Det kallas SAG Workshop och lockar varje år många svenskamerikaner som samlas i bibliotekets nordiska avdelning och forskar om sina anor.

– Jag har varit med sedan 1993 som ledare. Vi är några svenskar som finns till hands för att hjälpa deltagarna att förstå olika svenska företeelser, tyda gammal text och lösa andra problem, berättar hon.

Förkortningen SAG uttyds Swedish American Genealogist, vilket också är namnet på en tidskrift som ges ut av Swenson Swedish Immigrations Research Center (SSIRC) som finns på Augustana College i Rock Island, Illinois. Institutionen och tidningen startades av bland andra Nils William Olsson som även drog igång workshopen i Salt Lake City. Numera leds det arrangemanget av Jill Seaholm, chefsforskare på SSIRC. För att kunna delta måste man vara prenumerant på Swedish American Genealogist.

Skandinavisk personal

– De släktforskare som kommer till det här arrangemanget har också stor nytta av bibliotekets skandinaviska personal. Mormonkyrkan ser ju gärna att så många som möjligt forskar inom sina egna länder och har därför anställda som kan hjälpa släktforskare från hela världen. De som besöker Family History Library har också tillgång till många olika databaser och släktforskarprogram, exempelvis Ancestry och Arkiv Digital, förklarar Elisabeth.

De som arbetar på Family History Library ägnar sig enbart åt släktforskningsrådgivning. Elisabeth säger att hon aldrig blivit utsatt för något missionerande där.

– Under våra besök bor vi på Salt Lake City Plaza, som ägs av mormonkyrkan. Dagarna tillbringar vi främst på deras familjehistoriska bibliotek, men det är bara om man går över gatan till deras tempel som man kan få frågor om man vill veta mer om deras religion, konstaterar hon.

Publicerad i Släkthistoria 3/2020