Andra världskriget är fortfarande nära

Spåren efter krigen finns kvar länge. Ofta dolda i terrängen där trupperna gått fram – och gått under. Men ibland kommer de fram, även efter en lång tid...

Spåren efter krigen finns kvar länge. Ofta dolda i terrängen där trupperna gått fram – och gått under. Men ibland kommer de fram, även efter en lång tid. På Karelska näset har ryssar hittat en svensk som stupade som frivillig i finska armén under andra världskriget. Namnbrickan visar att kvarlevorna tillhör den 23-årige Lennart Hultqvist från Stockholm.

Det är inte längre bort i tiden än att vi fortfarande kan få veta mer om Hultqvist av en levande människa. På www.svd.se berättar sergeanten Bror NIper, som var vid samma kompani, att Hultqvist kallades ”Lången”. Vi får också veta hur det gick till när han stupade:

”Med skrän, eldgivning och handgranatskastning stormade rysssarna mot oss. Under detta stormanlopp stupade Lången. Han träffades av en kula i huvudet och ljöt troligen en ögonblicklig död.”

Ännu några år går det att ställa frågor om andra världskriget. De som var med i det första världskriget har tystnat. Men det har i sommar gått en bra dokumentärserie på tv om kriget, ur människans perspektiv. De sista avsnitten finns fortfarande på svtplay för dem som har missat serien.

Läs också:
Släktforskning

För sjunde året kommer tio amerikaner till Sverige för att upptäcka det land deras förfäder utvandrat ifrån. Bland årets deltagare i "Allt för Sverige" finns en Broadwayartist, en yogainstruktör och en vietnamveteran.

Utvandringen

Nu lämnar Lotta Lundgren och Erik Haag köttgrytorna för att emigrera till USA. I nya serien "Bye Bye Sverige" seglar de över Atlanten i utvandrarnas spår.

Spanska sjukan.
Sjukdomar

När första världskriget gick mot sitt slut slog en än dödligare farsot till: spanska sjukan. I Sverige kunde influensan spridas relativt obehindrat när myndigheterna inte vidtog några åtgärder mot smittan.