Andra världskriget är fortfarande nära

Spåren efter krigen finns kvar länge. Ofta dolda i terrängen där trupperna gått fram – och gått under. Men ibland kommer de fram, även efter en lång tid...

Spåren efter krigen finns kvar länge. Ofta dolda i terrängen där trupperna gått fram – och gått under. Men ibland kommer de fram, även efter en lång tid. På Karelska näset har ryssar hittat en svensk som stupade som frivillig i finska armén under andra världskriget. Namnbrickan visar att kvarlevorna tillhör den 23-årige Lennart Hultqvist från Stockholm.

Det är inte längre bort i tiden än att vi fortfarande kan få veta mer om Hultqvist av en levande människa. På www.svd.se berättar sergeanten Bror NIper, som var vid samma kompani, att Hultqvist kallades ”Lången”. Vi får också veta hur det gick till när han stupade:

”Med skrän, eldgivning och handgranatskastning stormade rysssarna mot oss. Under detta stormanlopp stupade Lången. Han träffades av en kula i huvudet och ljöt troligen en ögonblicklig död.”

Ännu några år går det att ställa frågor om andra världskriget. De som var med i det första världskriget har tystnat. Men det har i sommar gått en bra dokumentärserie på tv om kriget, ur människans perspektiv. De sista avsnitten finns fortfarande på svtplay för dem som har missat serien.