12 svenska utvandrare som lyckades i USA

Politik, handel, film, ädelmetaller, industri, fordon, konfektion, resor och livsmedel – svenskarna utmärkte sig inom de flesta områden. Här är tolv svenskar som blev ytterst framgångsrika.

Ernest Estwing – eller Ernst Johansson som han hette i Sverige – fick patent på en hammare tillverkad i ett stycke stål.

1. Ernest Estwing – blev rik på hammare

Ernst Johansson föddes och växte upp i Persnäs på norra Öland och emigrerade till USA och Rockford som 16-åring 1900. Han fick omedelbart anställning på en maskinfirma och hade tidigt intresse för uppfinningar. Som 32-åring startade han egen firma och fick patent för en hammare tillverkad i ett enda stycke stål.

Eftersom halva Rockford hette Jonsson bytte han efternamn till Estwing som också blev namnet på företaget. Ett lån på 25 000 dollar och en ordentlig marknadsföringskampanj skapade den efterfrågan som behövdes. Några decennier senare var Estwing USA:s största tillverkare av hammare och liknande produkter.

Johan Nordström från Luleå utvecklade skoaffären i Seattle till ett imperium av varuhus som fortfarande finns kvar. Här Nordstrom Men’s Store NYC Exterior.

© Nordstrom’s Illustrated History

2. John W Nordstrom skapade varuhuskedja

John W Nordstrom från Luleå emigrerade till USA 1887, 16 år gammal. 1901 öppnade han tillsammans med en kompanjon en skoaffär i Seattle – en rörelse som med tiden expanderade till ett helt imperium av varuhus kallade Nordstroms. Han anpassade sitt namn från Johan Nordström och 1928 tog hans söner över rörelsen som fortfarande idag är livskraftig. Hans ättlingar äger alltjämt en del av imperiet.

Maria Sofia Magnusdotter föddes i Saleby i Västergötland. I USA bytte hon namn, och blev så småningom chef för den nya myndigheten United States Women's Bureau.

3. Mary Anderson – chef för Kvinnobyrån

Mary Anderson var under flera decennier i mellankrigstiden en av de mest inflytelserika kvinnorna i amerikansk statstjänst. Hon emigrerade från Lidköping som 16-åring tillsammans med en av sina systrar och arbetade som hemhjälp, diskare och inom industrin innan hon engagerade sig i fackföreningsvärlden med fokus på kvinnors rättigheter.

FÅ SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!

1920 utnämndes hon av president Wilson till chef för den nystartade myndigheten Kvinnobyrån som arbetade för att förbättra arbetsförhållanden och löner.
Hon satt kvar på sin post under 24 år och med fem olika presidenter som chef.

Alexander Samuelsson fick patent på Coca Colas glasflaska.

4. Alexander Samuelsson formgav flaskan

Alexander Samuelsson växte upp i Kungälv utanför Göteborg och utvandrade till USA som 21-åring 1883. Redan i Sverige arbetade han på glasbruk och i USA fortsatte han i samma yrke. Efter nästan 30 år i landet, 1915, var Samuelsson hög chef på Chapman Root Bottling Company i Illinois som gjorde den ursprungliga formgivningen av Coca Colas berömda glasflaska, inspirerad av kakaobönans form.

Samuelssons namn står på patentet men det är oklart om det verkligen var han själv som formgav flaskan. Han dog i USA 1934, utan att ha tjänat några särskilda pengar på designen, 72 år gammal.

Carl Anton Svensson lämnade Karlskrona (bilden) som sjuttonåring och blev ägare till ett av de största mejerierna i USA.

5. Carl Anton Swanson – förmögen på mat

Carl Anton Svensson lämnade Karlskrona som 17-åring och slog sig ner i Omaha, Nebraska, där han efter ett par år blev delägare i ett företag som handlade med ägg, mjölk och kycklingar. Företaget växte stadigt och 1928 köpte Swanson ut sina kolleger från det som nu var ett av landets största mejerier.

Efter hans död 1949 tog sönerna över företaget, C.A. Swanson and Sons, och blev berömda för att vara de första som lagade och marknadsförde frysta middagar.

Carl Oscar Hedström föddes i Lönneberga socken och kom till USA som 8-åring.

6. Oscar Hedström – störst på motorcyklar

Oscar emigrerade från Lönneberga i Småland till New York tillsammans med sin familj 1880. I unga år byggde han cyklar som var mer hållfasta än de på marknaden och han satte även bensinmotorer på tandemcyklar.

Tillsammans med en kompanjon bildade han Indian Motorcycle Company där de tillverkade egendesignade motorcyklar som bland annat användes för att klyva vinden för tävlingscyklister. Hedström själv var en framstående cyklist under många år.

Indianmotorcyklarna fick snabbt ett mycket gott rykte och 1913 slogs försäljningsrekord med 32 000 stycken vilket gjorde märket till världens största tillverkare. Tillverkningen upphörde 1953.

Carl Eric Wretman från Våmhus i Dalarna tog sig namnet Wickman i USA. Greyhound är fortfarande ett välkänt bussbolag.

7. Eric Wickman grundade Greyhound Lines

Eric Wickman lämnade Dalarna 1905 för ett liv i Minnesota, och hankade sig som många andra fram med olika arbeten. Efter några år blev han delägare i en liten minibuss som skjutsade arbetare till den gruva där han jobbade, och 1914 startade han en reguljär busslinje mellan orterna Hibbing och Alice. Företaget döpte han till Greyhound Lines som snart blev ett mycket välkänt varumärke och verksamheten växte stadigt. 1934 fanns det 50 Greyhoundbussar utspridda över stora delar av landet.

Joel Hägglund föddes i Gävle 1879. Han blev en av den amerikanska arbetarrörelsens viktigaste personer.

8. Joe Hill ledde arbetarrörelsen

Joe Hill föddes som Joel Hägglund i Gävle 1879, och utvandrade till USA som 23-åring. Under många år höll han sig flytande med dåligt betalda jobb och runt 1910 engagerade han sig i den gryende arbetarrörelsen. Han blev snart en framträdande personlighet som organiserade strejker, agiterade och skrev populära kampsånger. Hans rykte växte och han engagerades av allt fler fackföreningar.

1914 blev han tveksamt dömd för ett mord på en butiksinnehavare. Via en manipulerad rättsprocess och tillrättalagda vittnesmål dömdes han till döden, påhejad av arbetsgivarrepresentanter och poliser med förutfattade meningar. Han arkebuserades på morgonen den 19 november 1915.

Henry Ericsson var först med att bygga skyskrapor i Chicago. På bilden Wrigley Building som var den högsta i staden när den stod färdig 1922.

© Daniel Schwen

9. Henry Ericsson byggde skyskrapor

Henry kom till Amerika i början av 1880-talet och slog sig där ihop med Andrew Landquist, och tillsammans började de uppföra hus i Chicago. Som byggnadsentreprenörer gjorde firman Landquist & Ericsson stor succé. Smålänningen Ericsson låg bland annat bakom en av stadens första skyskrapor, Monon Building, som byggdes år 1891. Genom egna fastighetsaffärer utökade han sin förmögenhet.

Senare slog han sig ihop med sina bröder och fortsatte att bygga skyskrapor, kyrkor, teatrar och industrier i Chicago. En av de mer kända byggnaderna är Wrigley Building som när den byggdes 1922 blev Chicagos högsta byggnad.

Greta Gustafsson (till vänster) föddes i Katarina församling i Stockholm. Här med kollegorna Tyra Ryman och Iréne Zetterberg under inspelningen av stumfilmen ”Luffar-Petter” 1922.

10. Greta Garbo blev världsstjärna

Greta Gustafsson inledde sin skådespelarkarriär i Stockholm och lockades 19 år gammal över till USA, då med artistnamnet Garbo. I USA gjorde hon omedelbar succé i flera filmer och räknades under 1920- och 30-talen som en av de största filmstjärnorna.

Hon nominerades till flera Oscars men slutade filma redan vid 37 års ålder i början av 1940-talet. Resten av livet tillbringade hon undanskymt i New York med tilltagande sociala fobier. Hon gav efter genombrottet aldrig några intervjuer, och dog 1990.

Eric Lindblom var en fattig skräddarlärling från Lofsdalen i Härjedalen som blev rik på guld i Alaska. "The Three Lucky Swedes" står nu staty i staden Nome.

11. Eric Lindblom grävde guld i USA

Eric Lindblom var en av de tre svenskar, ”Three Lucky Swedes”, som blev berömda för att ha varit tidigt ute under den stora guldruschen i Klondike de sista åren av 1800-talet.

Lindblom växte upp i Härjedalen och utvandrade till USA 1886 där han arbetade som skräddare. När nyheten om guldfyndigheter i Alaska spred sig lånade han pengar och gav sig av norrut. På plats slog han sig ihop med två andra svenskar, hittade en stor guldfyndighet och bildade ett gruvbolag som blev oerhört framgångsrikt. De tre tjänade uppskattningsvis åtskilliga hundra miljoner dollar.

Lindblom investerade en del av sina pengar i en hotellanläggning i Kalifornien där han dog i sin privata svit 1928.

Smålänningen Gideon Sundbäck utvandrade från Ödestugu socken förbättrade blixtlåset.

12. Gideon Sundbäck fixade blixtlåset

Gideon Sundbäck är känd som mannen som till slut gjorde den ganska gamla uppfinningen blixtlås riktigt driftsäker. Han lämnade Sverige och Jönköping som 25-åring 1905 och blev snart anställd på en firma som en annan svenskamerikan, Peter Aronson, drev och som hade ett patent på ett blixtlås. Sundbäck förbättrade konstruktionen, gifte sig med chefens dotter och lanserade till slut 1914 den version som till stor del fortfarande är sig lik.

Försäljningen tog ordentlig fart under världskriget då militären i USA gjorde stora beställningar till sina overaller, sovsäckar och olika påsar. Med otaliga patent och utländska licenser blev Gideon Sundbäck med tiden en förmögen man.

Publicerad i Släkthistoria 9/2018