Här på Morlanda säteri i Bohuslän bodde Daniel Henrik Bildt - den gemensamme förfadern till Carl Bildt och den omdiskuterade Nils Bildt som användes som Sverigeexpert på Fox News.

Så är Nils Bildt släkt med Carl Bildt

Visst är "säkerhetsrådgivaren" Nils Bildt – tidigare Tolling – släkt med förre statsministern Carl Bildt. Men man måste gå tillbaka till 1700-talet för att hitta den gemensamma anfadern.

1 mars 2017

Det rönte stor förvirring och mycket uppmärksamhet när Fox News intervjuade en säkerhetsexpert om situationen i Sverige som presenterades som Nils Bildt. 

Medier kunde rätt snabbt koppla honom till namnet Nils Tolling, som han 2003 bytt ut mot det adliga Bildt. 

Nättidningen Svensk Historia har gjort en kartläggning av Nils Bildts släkthistoria och kommit fram till att han verkligen är släkt med Sveriges förre statsminister Carl Bildt. 

Den gemensamme anfadern heter Daniel Henrik Bildt och levde på Morlanda säteri söder om Lysekil under 1700-talet, sju släktled tillbaka. Nils och Carl är alltså sjumänningar.

Godset där anfadern Daniel Henrik bodde står fortfarande kvar och sägs vara Bohusläns äldsta träbyggnad. Släkten Bildt lämnade Morlanda säteri 1881.

Läs också

Kanske är du intresserad av...