Soldattema på Släktforskardagarna

Nu är programmet för Släktforskardagarna i Skövde klart. Många av föreläsningarna under arrangemanget i regementsstaden Skövde handlar om soldater.

Soldater och officerare vid Livregementets husarer K3 i Skövde fotograferade under tidigt 1900-tal.

© Ludvig Ericson/Armémuseum

Temat för Släktforskardagarna 2020, som hålls i Skövde 22-23 augusti, är Skaraborg – från viking till soldat. Men om man tittar på föreläsningsrubrikerna i programmet så blir det klart fler soldater än vikingar. Maria Wretmark ska visserligen föreläsa om vikingafynd i Varnhem, men det är långt fler föreläsare som kommer att prata om soldater från olika epoker i svensk historia.

En karolin, en tsar och en dyngrak björn

Historikern Bo Eriksson talar om trettioåriga kriget, hans kollega Lars Ericson Wolke om Krigsarkivet, Inger Widhja om "Soldaten i våra folkminnesarkiv", Björn Lippold om "Knekten i helg och söcken" och Håkan Henriksson om Karl XII:s krigsfångar i Sverige. En ännu mer fantasieggande titel har Ulf Lindén på sitt föredrag – "Om en karolin, en tsar och en dyngrak björn".

Utöver soldattemat kan man under släktforskardagarna också lära sig mer om Gustav Vasa, historiska kartor, släktforskning i Norge och mycket annat.

Läs mer om arrangemanget på Släktforskardagarnas webbplats.