Finska krigsbarn på webben

Många finska krigsbarn återvände efter kriget, andra blev kvar i Sverige. Vi tipsar om hur du kan hitta dem.

Under andra världskriget kom 70 000 finska barn till Sverige. Många återvände efter kriget, andra blev kvar i Sverige. Här är länkar till viktiga sajter om krigsbarnen och tips om hur man söker finska släktingar på webben.

1. Det finns många lokala föreningar för finska krigsbarn i Sverige och de är ofta anslutna till paraplyorganisationen Riksförbundet finska krigsbarn: www.finska-krigsbarn.se

Några lokala föreningar driver hemsidan Krigsbarn: www.krigsbarn.se

2. Finska krigsbarn, www.krigsbarn.com, är en innehållsrik blogg som drivs av Tapani Rossi i Höör i Skåne.

3. Den som vill forska efter sin finska släkt har nytta av länkarna nedan.

www.digihakemisto.appspot.com finns en alfabetisk lista över de digitala arkiven hos det finska Arkivverket, som man också kan nå på denna adress: www.arkisto.fi/sv/arkivverket/kansallisarkisto-2

Genealogiska samfundet i Finland finns på: http://hiski.genealogia.fi/hiski?se

Finlands släkthistoriska förenings hemsida, www.sukuhistoria.fi/sshy/index_sve.htm, erbjuder bland annat digitaliserade kyrkböcker.

Läs också:
Om Släkthistoria

Maria Granström är chef på Bukowskis i Malmö, men kan också ses i SVT-programmen Go’kväll och Auktionssommar. På Släktforskarkryssningen den 24–25 april i 2022 delar hon med sig av sina kunskaper som antikexpert. Bland annat ska hon prata om vad som avgör värdet på arvegods eller loppisfynd och vad som gör att något gammalt är skräp eller en skatt.

DNA

Dna-experten och släktforskaren Peter Sjölund har hjälpt polisen i flera brottsutredningar. Nu senast gäller det ett uppmärksammat dubbelmord i Linköping 2004. Senare i år kommer han skriva för Släkthistoria om hur dna-släktforskning kan bidra till att grova brottslingar döms.

Om Släkthistoria

Nu har du chansen att få 3 nr. av Släkthistoria och den digitala specialbilagan "Så funkar DNA-tester". Du sparar 186 kronor.