MyHeritage är ett israeliskt företag med miljontals släktforskare över hela världen som kunder. Dessa använder företagets plattform, bland annat genom att skicka in DNA-test för att på så vis hitta okända släktingar som kan finnas i företagets databas.

Sveriges konsumenter har gjort gemensam sak med sin norska systerorganisation Forbrukerrådet som anlitat en juristfirma för att gå igenom MyHeritages långa avtalstext och avgöra om denna är förenlig med norska och europeiska lagar. Efter analysen konstaterade firman att MyHeritages villkor är orimliga på flera punkter.

Kan ändra villkoren efter de godkänts

Den väldigt långa texten finns tillgänglig via MyHeritages hemsida både på originalspråket engelska och i översatt form. Ändå finns en klausul som hävdar att det är den engelska versionen som gäller. Den norska juristfirman konstaterar i sin analys att översättningen på flera punkter är dåligt gjord.

– Som om det inte vore nog så ger de sig själva obegränsad möjlighet att ändra villkoren efter att konsumenten godkänt dem. De är också hemliga med om vad de tänker att göra med de väldigt intima uppgifterna och vem de kan tänkas dela dem med. De garanterar inte heller kvaliteten på testresultatet, säger Sinan Akdag.

Dessutom står det i avtalstexten att kunden genom att skriva på avtalet bara har rätt att anmäla företaget till juridiska myndigheter i dess hemland Israel. I Sverige har företaget inte laglig rätt att frånta sina kunder rättigheten att anmäla dem, påpekar Sveriges konsumenter i sin anmälan till Konsumentverket.

Anmält för brott mot GDPR

MyHeritage har även anmälts till Datainspektionen eftersom de anses bryta mot dataskyddsförordningen GDPR. I den mer kortfattade sekretesspolicy som är tillgänglig via myheritage.se försäkrar företaget att aldrig kommer överlåta kundens DNA-information till tredje part utan dennes uttryckliga godkännande. Samtidigt anges i sekretesspolicyn att den bör läsas i samband med de allmänna villkoren, som är ett mycket längre dokument.