För den som vill släktforska i svenska arkiv finns det några olika aktörer med webbtjänster att välja på. Störst är Aktiv Digital som på femton år lyckats få ihop över 80 miljoner högupplösta digitala färgbilder. Och drygt en halv miljon nya bilder tillkommer varje månad. Arkiv Digitals VD Mikael Karlsson var med från början, 2005.

– Det var just det med bildkvaliteten som var anledningen till att vi startade företaget. Som släktforskare vill man ju ha tydliga sidor där all text går att urskilja. Eftersom vi fotograferar av arkiven med avancerade digitalkameror blir det högupplösta bilder som ser ut precis som originalen.

Kyrkböcker och mantalslängder

De första åren fotograferades alla Sveriges kyrkböcker, sedan har företaget gått vidare med bouppteckningar, mantalslängder, militära dokument, domböcker, passagerarlistor, flygbilder och annat som kan tänkas intressera släktforskare.

Originaldokumenten finns på de svenska landsarkiven (Lund, Göteborg, Vadstena, Visby, Uppsala, Härnösand och Östersund), Stadsarkivet i Malmö, Stadsarkivet i Stockholm samt Värmlandsarkiv i Karlstad. De har även en hel del handlingar från Göta hovrätts arkiv och Krigsarkivet.

Finns det fler dokument kvar att fotografera?

– Ja, det finns massor och kommer aldrig att ta slut! Vi arbetar för att allt ska hänga ihop och göras tydligt, så det blir lättare att släktforska. Det är kundernas behov och önskemål som styr vad vi fotograferar, och så länge de vill betala för våra tjänster fortsätter vi, säger Mikael Karlsson.

Personregister för alla svenskar

Utvecklingstakten är hög i Arkiv Digital. Förra året presenterades en helt ny webbsida för att kunna erbjuda fler söktjänster.

De som släktforskat ett tag är ju vana att själva söka upp en församling och där leta fram rätt kyrkbok i jakt på information. Men nu finns det personregister för Sveriges befolkning som direkt visar vidare till rätt sida. När det gäller register får man tänka på att de inte är originalhandlingar, utan bara en hjälp på vägen. Det kan finnas fel i avskrifterna och för säkerhets skull måste därför källan alltid kontrolleras.

Kartfunktion

I februari förra året blev Riksarkivets digitala forskarsal (tidigare känt som SVAR) gratis att forska i, och det är förstås en av anledningarna till att Arkiv Digital ökar takten och presenterar nya tjänster för släktforskare på löpande band.

Under förra året tillkom till exempel en kartfunktion som gör det enklare att söka efter hus och gårdar i det rikstäckande arkivet med flygbilder. Arkivet består av flera miljoner flygbilder och de digitaliseras efter hand.

– Att flygbilder är något som uppskattas och berör många människor märks. Det är så mycket nostalgi förknippat med flygbilder, och de ger oss en möjlighet att titta tillbaka på vår barndoms platser. Det är fantastiskt roligt att förstora bilderna och kunna se alla detaljer som framträder – folk, bilar, byggnader …

– Många av våra kunder har också upptäckt att man kan köpa en högupplöst bild av sitt barndomshem eller någon annan fastighet man är intresserad av. Den som gör det bidrar dessutom till att vi kan fotografera av alla negativ i den serien som då kan publiceras direkt, förklarar Mikael.

Samarbetar med andra

För att öka sitt utbud har Arkiv Digital skaffat fler samarbetspartners. Tack vare Kronobergs genealogiska förening kan de nu erbjuda ett personregister till födda, vigda och döda för hela Kronobergs län med 1,7 miljoner poster.

Liknande samarbeten med släktforskarföreningar finns i Södermanland, och flera andra geografiska områden står på tur. När det gäller registret till Sveriges befolkning så byggdes det tillsammans med My Heritage, en annan aktör på marknaden.

– Vi har en hel del nytt material på väg in och vi letar efter fler föreningar som har gjort register på material från sina församlingar. Genom att samla register och källor på samma ställe blir det bekvämare och mycket enklare att hitta. Speciellt nybörjare vill ha snabba vägar in i materialet istället för att behöva plöja sida upp och sida ner, säger Mikael.

Indexerat till 1947

Flera nya år av de indexerade och sökbara posterna av Sveriges befolkning har tillkommit, och de sträcker sig nu från 1860 till 1947. Förutom det finns även sökbara personregister för åren 1940, 1950, 1960, 1975 och 1985.

Och det går nu också att söka bland både bouppteckningar, värnpliktskort och Statistiska centralbyråns (SCB) poster. SCB-utdragen utgörs av avskrifter av födelse-, vigsel- och dödböcker och skickades årligen från respektive församling till SCB – nu finns det med innehållsförteckning för åren 1925–47.

I takt med att mer material digitaliseras och förses med sökregister blir det allt lättare att släktforska. Men risken för nybörjare att hamna fel ökar också, så det gäller att vara källkritisk och veta hur arkiv är uppbyggda. För den som lär sig grunderna i släktforskning är det också lättare att veta hur man ska ta sig vidare till nya böcker i jakten på mer information.

– Det är just därför jag tror att det är så bra att register och källmaterial är samlade på samma ställe, som hos oss, istället för att vara utspridda på olika platser. Det gör det enklare att söka, och minskar risken för att det blir fel, förklarar Mikael.

Molnbaserat släktträd

Vad blir nästa stora tjänst som Arkiv Digital kommer att erbjuda sina kunder?

– Arkiv Digital drivs av släktforskare för släktforskare, och vi försöker att ligga steget före i det vi erbjuder – att upptäcka vad kunderna behöver innan behovet uppstår. Vi har alltid mycket på gång, och ju mer vi gör desto mer behövs. Just nu pågår det till exempel ett intensivt utvecklingsarbete för att göra ett molnbaserat släktträd som går att knyta ihop direkt med källorna. Det här behöver vi göra för att konkurrera med Ancestry och My Heritage, och det kommer att bli ännu en tjänst som verkligen underlättar släktforskningen för våra kunder. Vi siktar på att lansera det här släktträdet under 2019.

Framtiden ser ljus ut. Det har aldrig varit enklare att släktforska än nu, och det kommer mera. Släkthistoria följer med intresse hur de olika aktörerna arbetar, och rapporterar om nyheter och framsteg som görs.

Pröva Arkiv Digital till specialpris

Släkthistorias läsare kan testa Arkiv Digital i en månad till specialpriset 149 kronor – klicka här!