Gunnar Wetterberg är en av föreläsarna på årets Släktforskarkryssningen.

Släktforskning till havs – för femte året i rad

Historikern Dick Harrison var ett av dragplåstren på den första släktforskarkryssningen för fem år sedan. När Finlandsfärjan Viking Cinderella i april återigen fylls med hundratals släktforskare, står bland andra tv-programmet “Fråga Lunds” historiske expert Gunnar Wetterberg på scenen.

25 januari 2020

Släktforskarkryssningen arrangeras av tidskriften Släkthistoria sedan 2016. Det var chefredaktör Magnus Bergsten som drog igång evenemanget tillsammans med sina kollegor, och sedan dess har han presenterat en lång rad föreläsare.

– Vi strävar efter en bra mix av inspirerande historiker, författare och experter. Det är viktigt att de ger släktforskarna både nyttiga tips och några timmars inspiration och underhållning.

Flera tv-profiler har varit med

Bland dem som föreläst på kryssningen genom åren hittar vi Christopher O’Regan, Knut Knutson, Richard Tellström och Kristina Ekero Eriksson. Samtliga har också förekommit en hel del i olika tv-program.

– Jag tror att det är viktigt att vi varje år har något namn som många känner igen, och som man gärna vill se i verkligheten. På kryssningen sitter vi alla bokstavligen i samma båt. Deltagarna kommer föreläsarna nära, och har chansen att ställa frågor till dem enskilt eller kanske till och med hänga med dem i baren på kvällen, säger Magnus Bergsten.

DNA-experten Christina Sagersten föreläser på Släktforskarkryssningen.

DNA-tester och etik

Några av föreläsarna är främst kända i släktforskarkretsar. DNA-experten Peter Sjölund har varit med vid flera tillfällen och är alltid lika uppskattad. Men ett år hade han skadat benet i en skidolycka och kunde inte delta. Hans vikarie blev Christina Sagersten, även hon specialist på hur man släktforskar med hjälp av DNA.

– Christina gjorde ett lysande inhopp, hon är en fantastisk talare och väldigt kunnig. Så vid vår jubileumskryssning nu i april har vi satt henne på affischen. Hon ska prata om etiska frågeställningar kring DNA-tester. Det blir väldigt spännande, säger Magnus Bergsten.

Utöver Gunnar Wetterberg och Christina Sagersten framträder tidningen Släkthistorias två krönikörer, Stina Loo och Fredrik Mejster. Båda hör till den nya, unga generationen släktforskare. Men de har forskat i flera år och har både erfarenhet och friska perspektiv att dela med sig av. Fredrik är till exempel släktforskaren bakom SVT-succén ”Allt för Sverige”.

2020 års släktforskarkryssning genomförs den 19–20 april. Som tidigare finns det plats för maximalt 400 deltagare. Hela programmet och allt annat man behöver veta om kryssningen finns på www.vikingline.se/slaktforskning.

Läs också

Kanske är du intresserad av...