Släktforskarna som var med på kryssningen lyssnade intresserat på föredragshållarna.

© Torbjörn Wester

På kryss med Släkthistoria

Ett dygn av släktforskning på Ålands hav har har blivit ett vinnande koncept. Släkthistorias kryssning var fullbokad även denna gång.

25 april 2017 av Torbjörn Wester


Kryssningen har på kort tid blivit ett uppskattat arrangemang i Släktforskarsverige. I mars förra året hölls den för allra första gången och söndagen den 23 april lättade den andra upplagan av kryssningen ankar. 

Ombord på Viking Lines fartyg Cinderella fanns nästan 400 förväntansfulla deltagare, vilket är ungefär lika många som förra året och i princip fullsatt. 

Framför sig hade de ett dygn av inspirerande föreläsningar och mingel med släktforskarkolleger och experter.

TV-profilen Christopher O’Regan berättade om sin om sin favoritperiod ''Det förföriska 1700-talet''.

© Torbjörn Wester

1700-talet exotiskt men nära

Författaren och TV-profilen Christopher O’Regan var en av föredragshållarna. Han tog med deltagarna på en inspirerande resa till sin favoritepok, det sena 1700-talet.

– Det är en tid som är tillräckligt långt tillbaka för att vara exotisk och främmande, men samtidigt så nära oss att vi med lätthet kan förstå hur de tänkte och resonerade.

Många kanske tror att källmaterialet om vanligt folk under denna tid är relativt torftigt, men Christopher O’Regan framhöll att det finns massor av spännande material för att förstå vardagslivet – obetalda krognotor, kärleksbrev, kvitton från kryddbodarna. Och den kanske bästa källan av dem alla, dåtidens dagstidningar.

– Det är en fantastisk källa.

Det var fullsatt i Viking Cinderellas festsal Etage under upptakten.

© Torbjörn Wester

DNA med Sagersten

En av föredragshållarna skulle ha varit DNA-experten Peter Sjölund, men precis som inför förra årets kryssning skapade han viss dramatik. 

Förra gången blev hans flyg inställt, men med ett nödrop och tack vare att Viking Line sköt upp avgången med en kvart hann Sjölund med. 

I år fick dock Cinderella bege sig ut på Ålands hav utan honom. Ett benbrott satte stopp för hans medverkan och i hans ställe trädde ett annat DNA-proffs in – Christina Sagersten. 

Hon driver utbildningsföretaget DNA Academy tillsammans med Sjölund och höll ett uppskattat föredrag. Dessutom hjälpte hon ett stort antal deltagare att göra DNA-test under kryssningen.

Bokbordet hos DIS – Datorhjälp i släktforskningen – var välbesökt.

© Torbjörn Wester

Vasaättens kvinnor

På föredragsprogrammet fanns också Anna-Karin Westerlund, arkivarie och släktforskningsexpert, och Karin Tegenborg Falkdalen, som föreläste om kvinnorna i Vasaätten och höll en historisk vinprovning. 

Med ombord fanns också flera företag och organisationer verksamma inom släktforskningen och tidvis kunde det bli riktigt trångt bland deras bord.

– Det var mer kommers än vad vi hade tänkt oss, en del av det vi hade med oss till försäljning tog slut snabbt, sa en av utställarna, Helena Nordbäck från Genealogiska föreningen.

Magnus Bergsten, ansvarig utgivare för Släkthistoria och arrangör av evenemanget, var mycket nöjd med kryssningen.

– Intresset ökar och vi räknar med att arrangera en släktforskarkryssning även nästa år.

Nöjda deltagare på släktforskarkryssningen. Från vänster Gudrun och Sven-Erik Grahn från Sala samt Kent Eriksson och Gunilla Bergström från Västerås.

© Torbjörn Wester

Anna-Karin Westerlund, arkivarie och släktforskningsexpert, föreläste.

© Torbjörn Wester

Från Borlänge kom Anneli Haglund, Lotta Annerberg, Anna-Karin Haglund, Linda Essö, Britt-Marie Haglund, Anette Haglund och Ingrid Haglund. 

© Torbjörn Wester

Trängsel bland utställarna.

© Torbjörn Wester

Sören Nyström, Borlänge och Helene Orsbo, Falun.

© Torbjörn Wester

Karin Tegenborg Falkdalen föreläste om kvinnorna i Vasaätten.

© Torbjörn Wester

Vinprovning med Karin Tegenborg Falkdalen.

© Torbjörn Wester

Det var fullsatt när Christopher O'Regan berättade om 1700-talet.

© Torbjörn Wester

Läs också

Kanske är du intresserad av...