Maria Granström skiljer på fynd och gammalt skräp

Maria Granström är chef på Bukowskis i Malmö, men kan också ses i SVT-programmen Go’kväll och Auktionssommar. På Släktforskarkryssningen den 24–25 april i 2022 delar hon med sig av sina kunskaper som antikexpert. Bland annat ska hon prata om vad som avgör värdet på arvegods eller loppisfynd och vad som gör att något gammalt är skräp eller en skatt.

Maria Granström, antikexpert känd från SVT-programmen Go'kväll och Auktionssommar.

© Bukowskis

Hallå där...

Maria Granström, antikexpert känd från SVT-programmen Go'kväll och Auktionssommar.

Du ska föreläsa på Släktforskarkryssningen den 24–25 april i 2022. Vad kommer du att tala om?

– Ska jag verkligen avslöja det? Okej, lite kan jag säga. Jag kommer att berätta en del om vad det är som gör att något gammalt är skräp eller ett fynd, hur man avgör värdet på ett föremål som man ärver, hittar på loppmarknader eller auktioner.

Vilket är vanligast: att man över- eller undervärderar saker man har hemma?

– Jag får ofta höra att mormor eller farmor har sagt att detta är värdefullt. Tyvärr är det inte alltid så. Ibland är det det man inte tror på som är mest värdefullt, eftersom det är trendigt just nu.

Du arbetar i vardagslag som chef på auktionsfirman Bukowskis i Malmö. Vad stöter du på för frågor där? Är det samma som i tv?

– Ja, det är allt mellan himmel och jord. Det är detta som gör mitt jobb så roligt. Jag får se så många olika saker varje dag och höra de mest fantastiska historier och berättelser.

Hur väcktes ditt eget intresse för antikviteter?

– Via mina föräldrar, som var väldigt intresserade av konst och opera.

Går det att säga idag vad som blir framtidens antikviteter?

– Det är inte helt enkelt. Men nutida design som är tidlös och med hög kvalitet som håller över flera generationer brukar vara ett recept.

Till sist: Har du forskat om din egen släkt?

– Ha ha, jag tänkte att det skulle bli min inledning på föredraget. Så jag säger nog inget om det nu, jag tror att det kommer överraska många. Lovar avslöja något som inte många vet!