FÖLJ MED PÅ STORA HISTORIEKRYSSNINGEN!

Den 13 november lättar vi ankar och tar med dig på Stora Historiekryssningen 2022! Lyssna på sex fantastiska föreläsare och träffa hundratals andra historieentusiaster när vi fyller finlandsfärjan Silja Galaxy med historia under ett helt dygn. Biljetter finns att boka redan nu.

FÖLJ MED PÅ STORA HISTORIEKRYSSNINGEN!

Hur kunde drottning Margareta ena Norden? Vilka maträtter åt allmogen respektive adeln i slutet av 1700-talet? Och varför älskar svenskarna folkhemmet? Svaren får du på Stora Historiekryssningen i november. Boka dina biljetter här.

Du får möta oss:

Richard Tellström
Sveriges främste mat- och måltidshistoriker, känd från tv-program som Landet Brunsås och Historieätarna, föreläser om hur det gustavianska köket revolutionerade svenskarnas matvanor decennierna kring 1800. Richard lovar att servera en aptitlig blandning av mättande fakta och lättsmält kuriosa!

Maja Hagerman
Vad kännetecknar vårt kulturarv och hur ser hoten mot det ut? Maja Hagerman – författare, filmare och hedersdoktor i historia – undersöker minnet och glömskan. Hon tar oss med på en resa till medeltida helgon, försvunna trädgårdar och skallmätares okända arkiv.

Lars Trägårdh
”Från folkhemmet till moralisk stormakt – en resa tur och retur?”. Så lyder titeln på Lars Trägårdhs föreläsning om våra senaste hundra år. Den länge USA-baserade historikern sätter svenskheten i ett internationellt ljus och ger oss nya insikter.

Ida Östenberg
Det berömda mordet på Julius Caesar är utgångspunkten för professorn och antikenexperten Ida Östenbergs föreläsning. Men hon stannar inte i Rom år 44 f Kr, utan berättar om hur det dramatiska dådet genom seklerna har skildrats litterärt – och använts i politiska syften.

Erik Petersson
Hur kunde drottning Margareta skapa en union av de nordiska ärkefienderna på 1300-talet? Och vad vet vi idag om henne som person? De frågorna besvaras av historikern Erik Petersson, som just nu skriver en bok om Margareta och hennes tid.

Carolina Söderholm
Konstnärspionjären Anna Boberg och nationalromantikens arkitekt Ferdinand Boberg är föremål för kulturjournalisten Carolina Söderholms punkt på programmet. Kulturparet hade både framgångar och nederlag.

Magnus Bergsten
Tillsammans med sina redaktörskollegor från Bonniers historietidningar håller chefredaktör Magnus Bergsten ihop programmet, intervjuar föreläsarna och ser till att vi får ett roligt och intressant dygn till sjöss.

Fakta: Stora Historiekryssningen

Stora Historiekryssningen arrangeras av Bonnier Publications historietidningar i samarbete med Silja Line.

Datum: 13–14 november 2022. Fartyget avgår från Värtahamnen i Stockholm.

Ordinarie pris: Från 1 800 kr. Begränsat antal platser.

Bokning: Ring 08-666 33 33 och ange bokningskod HISTORIA. I priset ingår bl a sex föreläsningar, hytt i vald kategori, buffémiddag med öl/vin (annat middagsalternativ kan bokas), frukostbuffé, underhållning enligt program, presentpåse etc. Du kan också köpa tidningar och föreläsarnas böcker till specialpris.

Boka dina biljetter hos Silja Line här.