Peter Sjölund, Eva Helen Ulvros och Mats Hayen.

© Karolina Rosenqvist

"En av årets höjdpunkter"

Chefredaktör Magnus Bergsten bjuder in dig till årets släktforskarkryssning.

16 januari 2018 av Magnus Bergsten

För tredje året i följd arrangerar vi en släktforskarkryssning tillsammans med Viking Line. I år går den av stapeln den 22–23 april. Jag ser verkligen fram emot att få träffa våra föreläsare och utställare, Men framförallt ska det bli superskoj att möta de 400 deltagarna – släktforskare på olika nivåer och från olika delar av vårt land!

Huvudföreläsare på kryssningen är Mats Hayen, Eva Helen Ulvros och Peter Sjölund.

Mats Hayen

Mats är arkivarie vid Stockholms stadsarkiv och en flitigt anlitad expert i olika TV-program. Han har bland annat varit med i “Vem tror du att du är?” och “Arvinge okänd”. Senast såg vi honom i en dokumentär om “Revolver-Harry”, Leif GW Persson stora förebild. Mats kommer att ge oss många nyttiga och roliga exempel från sin forskning kring olika kända personer.

Eva Helen Ulvros

Eva Helen är professor i historia vid Lunds universitet. Hon har forskat och skrivit mycket om kvinnor på 1800-talet. Det är också det ämnet hon ska prata om på kryssningen. Jag vet att Eva Helen också är en duktig och entusiastisk dansare – så vill ni ta en svängom med en professor så passa på under söndagens festkväll!

Peter Sjölund

DNA-släktforskning är hett just nu. Peter – som troligen är kunnigast i Sverige på området – har lovat att ge oss både bra baskunskaper och de senaste nyheterna. Jag tror att jag själv äntligen ska passa på att DNA-testa mig! Kanske du också? Peter och hans kollegor från DNA Academy hjälper oss med detta ombord på fartyget.

Intresserade deltagare på 2017 års släktforskarkryssning.

Flera miniföreläsningar

Precis som tidigare år medverkar Arkiv Digital. Det blir miniföreläsningar och hjälp att lösa forskarproblem. Jag är också glad att kunna meddela att Riksarkivet är med på årets kryssning. Nu när SVAR blir gratis är det extra intressant att lära mer om vad som finns att hämta där.

Jättekul är det också att föreningen DIS är med bland utställarna på kryssningen.

Du möter givetvis också oss som jobbar med tidningen Släkthistoria. Vi kommer att ta med ett lager av utgivna nummer, som du kan köpa till specialpris. Läge att komplettera samlingen, alltså.

Släktforskarkryssningen är verkligen en av årets höjdpunkter! All information om hur du anmäler dig hittar du här.

Hoppas vi ses den 22 april!!

Magnus Bergsten, Chefredaktör, Släkthistoria

PS. Middagsbuffé med öl/vin och prima underhållning med storband ingår i grundpriset. Och vill du sätta lite extra guldkant på kryssningen så kan du anmäla dig till vår historiska vinprovning, ledd av författaren/historikern/sommeliern Karin Tegenborg Falkdalen.

Läs också

Kanske är du intresserad av...