Livet gick jämnt ut

Tillgångarna i bouppteckningen skulle inte fylla köket i en modern husvagn ens en gång.

Bouppteckningarna ger en intressant inblick i livet förr. Håller man sig till senare halvan av 1800-talet behöver man inte ens läsa artiklarna i senaste numret av Släkthistoria om hur man tyder den tyska skrivstilen. Ofta är det snyggt skrivet. 

Jag hamnar på en bouppteckning på Arkiv Digital. Stathustrun Maria Jonsdotter från Farneby i Vrena socken i Sörmland dog 1879 och efterlämnade man och tre barn. Efter fyra år (undrar varför det dröjde så länge?) upprättades bouppteckningen. I boet fanns små tillgångar. Kaffekanna och kokare i koppar, sex tallrikar och lika många kaffekoppar, lite bestick, en fotpanna, en stekpanna och lite enkla möbler.

Det skulle inte fylla köket i en modern husvagn ens en gång. Tillgångarna värderades till 27 kronor, varav gångkläderna var värda 10. På skuldsidan fanns skulder till handelsboden och annat på 10 kronor. Så tillkom den oundvikliga begravningskostnaden på 15 kronor, vilket antagligen var billigast möjliga variant.

Nettot av ett arbetsamt liv blir magert, värderat till 2,50. Livet gick nästan jämnt ut. Får man gissa var det svårt för maken att betala av dessa skulder, tillgångarna var ju låsta i bord och stolar!

Bara genom att jämföra med de kvinnor vars bouppteckningar står närmast i liggaren från Oppunda häradsrätt, en bondhustru och en soldathustru, ser man hur illa det var. Bondhustruns hushåll med oxe och kor värderas till 350 kronor och soldatfamiljen har 300 på banken!

Många var inlåsta i statarsystemet och det var inte lätt att ta sig därifrån.

Tord Karlsson,

redaktör Släkthistoria

Läs också

Kanske är du intresserad av...