Fotopionjär bland indianerna

I senaste numret av Släkthistoria (nummer 3) har vi en artikel om hur man gör för att bevara sina gamla bilder så det inte blir förstörda. Tänk vilken bildskatt det finns.

I senaste numret av Släkthistoria (nummer 3) har vi en artikel om hur man gör för att bevara sina gamla bilder så det inte blir förstörda. Tänk vilken bildskatt det finns. Och tänk på dessa pionjärer som snabbt såg framtiden i att sätta upp en fotoateljé. Snart fanns de i varenda stad, köping och municipalsamhälle.

Några hittade fotoobjekt som gick utöver det vanliga. Jag tänker på John Andersson från Halland som föddes 1869 och flyttade som nyfödd med sin familj till USA. Han kom att bo i närheten av siouxindianernas reservat Rosebud i Syddakota. 20 år gammal hade han tjänat ihop pengar till en kamera och började fotografera.

Han var intresserad av och blev vän med indianerna, och kom att äga en lanthandel i reservatet, och bo där i över fyrtio år.  Men det är för bilderna han är hågkommen. I en tid när indiankulturen var hårt pressad dokumenterade han människor och seder.

Han skrev också en bok och inrättade ett museum i Rapid City i Syddakota. Resultat av hans mödor kan man i sommar se i en utställning på Svenska Migrationscentret i Karlstad.

Och John Anderson var inte ensam. Det har funnits, som författaren Claes-Håkan Jacobson funnit i sina efterforskningar, sexhundra svenskättade fotografer i USA och Kanada. Undrar hur många det har funnits i Sverige?

Tord Karlsson,

redaktör Släkthistoria

Läs också

Kanske är du intresserad av...