En oväntad effekt!

Det kan räcka med en droppe blod. Och stora resurser och ganska mycket tur. Med hjälp av en blodig schal och DNA-analys kan man ha löst en av tidernas största mordgåtor. Vem var Jack the Ripper?

Det kan räcka med en droppe blod. Och stora resurser och ganska mycket tur. Med hjälp av en blodig schal och DNA-analys kan man ha löst en av tidernas största mordgåtor. Vem var Jack the Ripper, seriemördaren som härjade i London hösten 1888? Det var inte förre premiärministern William Gladstone och det var inte heller drottning Victorias barnbarn, prinsen Albert Victor, två av många misstänkta.

Det visade sig vara en annan misstänkt, Aaron Kosminsky, en frisör med psykiska problem som senare togs in på mentalsjukhus.

Lösningen kom när affärsmannen Russel Edwards köpte schalen på auktion och kom i kontakt med en framstående DNA-specialist. Med hjälp av så kallat mitokondrie-DNA och DNA-prover från ättlingar till såväl offret som den misstänkte Kosminsky kunde man slå fast att bådas blod fanns på halsduken! Han är därmed bunden till brottet. Andra experter säger att det är en fullt möjlig lösning man funnit. Och det som sysselsatt tabloidpressen av och till i över hundra år är nu ointressant.

Men nyheten fick en annan, oväntad, effekt. Efter att ha läst detta gick jag hem och tog fram DNA-testet som legat på en hylla i några månader och tog provet och skickade iväg det. Tveksamheten – ville jag verkligen veta allt detta – var borta. Så nu får vi se om jag har samma ursprung som Kosminsky, hans haplogrupp är T1a1. Vad jag nu har för nytta av det?

Tord Karlsson,

redaktör Släkthistoria

Läs också

Kanske är du intresserad av...